Югоизточна Европа ще има интегриран пазар на електричество до 10 години

Средният недостиг на електричество в региона е 10.4 тераватчаса от 2005 до 2008 г.

Страните от Югоизточна Европа могат да създадат интегриран пазар на електричество в период от 6 до 10 години, но нехармонизираните схеми на управление на претоварването на мрежите са основното предизвикателство, съобщи агенция SeeNews.
"Предстои да бъдат разрешени политически проблеми, а в същото време отварянето на пазарите на страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) е на по-напреднал стадии, отколкото в ЕС преди 10 години," твърди Роланд Матус, експерт по електричество в базирания във Виена Регулаторен съвет на енергийната общност, цитиран от ADP News.
Нехармонизираните схеми за управление на претоварването на мрежата са най-голямата бариера пред трансграничната търговия с електричество както в Централна, така и в ЮИЕ, посочва Матус.
В осемте региона на европейския пазар на електричество ЮИЕ има най-голям брой граници и най-голям брой различни схеми на разпределение. Когато това се съчетае с относително малкия размер на страните и нереалистично ниските цени на елетричество за крайните потребители, различията правят търговията трудна и отблъсква инвеститорите, твърди Матус.
"За преодоляването на тези пречки Европейската банка за възстановяване и развитие работи активно с регулаторите от региона с цел постигане на общи регулаторни позиции, отваряне на пазарите и хармонизиране на схемите за управление на претовареността на врежата," посочва Матус.
Според най-новия доклад на европейската търговска и инвестиционна група в енергетиката EFT Group, средният недостиг на електричество в ЮИЕ в периода 2005-2008 г. е 10.4 тераватчаса и само Босна и Херцеговина, България и Румъния са били нетни износители на електричество.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари