Ще има промени в мярката 60/40 за бизнеса, обяви социалният министър

Работодателите предлага мярката да се промени на 60/0 и да действа до края на годината

Икономика / България
3E news
685
article picture alt description

Мярката 60/40 за бизнеса ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени. В момента има 172 000 работни места, които ще бъдат запазени благодарение на тази мярка. Всеки ден нарастват с почти хиляда заявленията от работодатели, със 7-8 хиляди души, които ще се възползват от нея. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социаната политика Деница Сачева.

Тя посъветва да не се бърза с изчисленията, защото средствата, които са изплатени по мярката 60/40 се изплащат поетано. Кандидатстването е до 30 юни, а последните плащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени обезщетения, които са за първите две седмици на март.

Как бизнесът оценява мярката

В друго телевизионно предаване председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обяви, че само 0.97% от компаниите, които могат да се възползват от мярката 60/40, са го направили към 12 май. Той уточни, че „ако говорим за обхват на хората, това са под 2%“.

„За съжаление, при тази ситуация безработните ще бъдат много повече. Ако не се промени мярката, ние няма да се изненадаме, ако те достигнат и 500 хил. души. Това е над 10% ниво на безработица. Показват го и различните социологически проучвания. Според тях най-неодобряваната мярка е именно 60/40“, подчерта председателят на АИКБ в сутрешния блок на Нова телевизия.

Велев обясни, че подкрепата на държавата не следва да е 100%, но въпросът е каква е реалната помощ и колко е достъпна. По негоите думи, от мярката 60 на 40 се възползват такива компании, които нямат нужда от нея. „Всички работодатели са категорични, че мярката трябва да се коригира“, заяви Васил Велев.

Министър Сачева обяви, че в момента се дискутира мярката да продължи да действа след 30 юни. Но ще претърпи промени и е рано да се каже за кои сектори ще важи.

„За месеците на криза тя върши работа, полезна е и задържа нивата на безработица“, каза Сачева. По нейните думи, предстоят промени за определени сектори, където приносът на работодателите може да бъде намален, т.е да се промени сегашното съотношение 60/40, както иска бизнесът.

Не липсват и злоупотреби

До този момент те са единични сигнали за злоупотреби, които се отнасят до това, че не са изплатени възнагражденията в пълния размер. Регистрирани са и малък брой хора, които пътуват с декларации, че имат регистрация като безработни, а всъщност нямат трудов договор, показва справка на социалното министрество.

Бизнесът настоява за 60/0

Васил Велев предлага мярката 60/40 да стане 60/0 и да действа до края на годината. „От Стопанската камара също са категорични за 60/0, като се позовават на проучване сред своите членове. От КРИБ са за 60/15, те искат да има и самоучастие на предприятието“.

Безработицата

В заключение Васил Велев каза, към момента мярката 60/40 има малък обхват и води до увеличаване на безработицата.

На свой ред Деница Сачева обясни, че в момента намалява броят на хората, които са се регистрирали като безработни. Те са средно около 3000 на ден, от които свързаните с кризата с коронавируса са около 1300 души дневно.

Завърналите се от чужбина безработни са около 2 500 души, но част от тях са се върнали само за периода на кризата, уточни социалният министър.

Още по темата за мярката 60/40:

Анкета на БСК: Мярката 60 на 40 е неефективна за бизнеса

132 хиляди ще запазят работните си места благодарение на мярката 60:40

Премиерът: Над 7400 предприятия са се възползвали от мярката 60 на 40

Компенсациите за запазване на заетостта ще включват и 60% от дължимите от работодателите осигуровки

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща