НАЧАЛО » българия

„Шнайдер Електрик“ иска да участва в строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и на "Южен поток"

fb
3E news
fb
17-03-2014 07:34:00
fb

Френската компания „Шнайдер Електрик“ може да участва в строителството на газопровода „Южен поток“, както и в изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно днес след посещение на енергийният министър Драгомир Стойнев в завода на дружеството в пловдивското село Радиново.

Министър Стойнев се срещна с генералния директор на Шнайдер Електрик за България, Албания, Македония и Косово г-н Кристоф Де-Лафарж, с директора на завода в Пловдив г-н Гилем Ласал, както и с представители на френското посолство и на Френско-българската търговска камара.
Шнайдер Електрик България изрази готовността си да бъде компетентен технологичен партньор на държавата за осъществяването на различни публични проекти. Важни за компанията теми са диверсифицирането на енергетиката, реиндустриализацията, подобряването на връзката между бизнеса и образованието, развитието на технологиите.

Компанията вече има утвърдени позиции в България в технологиите за електроразпределение и автоматизация. Компанията е работила по редица публични и частни проекти, като е доставчик на оборудване включително за АЕЦ „Козлодуй“ и комплекс „Марица изток“.  В годините от 1998 до сега компанията е реализирала различни проекти като например автоматизирана система за управление на въглеподаване в ТЕЦ „Марица-изток 2“ и система за енергиен мениджмънт в ТЕЦ „Марица-изток 3“. В момента продължава да участва в проекти по въвеждане на система за дистанционно отчитане и изграждане на автоматично управление на багери и насипообразуватели в „Мини Марица-изток“. Компанията е работила по строежа на на електрическите инсталации на Терминал 2 на Летище София. Сред успешно реализираните частни проекти са и електрическите системи в много от големите търговски центрове в страната.

„Считаме, че с техническата си експертиза и с целия глобален опит на Шнайдер Електрик зад гърба ни можем да допринесем в редица области, които са ключови за икономиката на всяка страна. Ефективното управление на енергията е основно изискване за успеха на всяко предприятие и това е сферата, в която можем да сме най-полезни. Участието ни в редица публични проекти досега, например в АЕЦ „Козлодуй“, в „Мини Марица-изток“, в ТЕЦ-овете, ни дават увереност, че има много, с което бихме могли да допринесем,“ заяви директорът на Шнайдер Електрик г-н Кристоф Де-Лафарж.

„Подготвят се френски инвестиционни проекти в областта на инфраструктурата, туризма и енергетиката. Като председател на Френско-българската търговска камара влагам всичките си усилия, за да подпомогна и да подкрепя различни проекти и отбелязвам със задоволство подобряването на двустранните ни търговски отношения през последните месеци. Със своите 180 членове към днешна дата Френско-българската търговска камара е един от основните участници в насърчаването на икономическите отношения между Франция и България“, заяви и председателят на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлае.

Шнайдер Електрик
посещение
Драгомир Стойнев
По статията работи:

Георги Велев