Шефът на БНЕБ Константин Константинов отрече манипулации при търговията с електрическа енергия

Константин Константинов
Източник: БГНЕС

Няма манипулации при търговията на ток на борсата. Това каза в интервю за БНР (програма Хоризонт) изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов. Според него, по-високите цени в някои от дните през последните седмици се дължат по-скоро на липсата достатъчно опит на част от търговските участници. От интервюто на Константинов става ясно, че високите цени са всъщност в резултат на случайно съчетание на няколко на пръв поглед не така съществени фактори.

Анализ на звеното за мониторинг към БНЕБ по думите му е показал, че през същия период има поскъпване и на европейските пазари. У нас пък един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт. Освен това част от търговците са имали дългосрочни договори за доставка на ток от централата, които са изтекли в средата на септември, което е довело до купуване и продаване на електроенергията по по-високи цени, каквито са цените на електроенергията при краткосрочните сделки.

 

Оказа се, че доста компании имат сключени двустранни дългосрочни договори през съответната платформа на нашата борса, по които доставката приключва на 14 септември и се възобновява в края на октомври тази година. Някои от тези компании решават да запълнят този период, в който нямат доставка по съответните двустранни договори с покупка на електрическа енергия от пазарен сегмент „Ден напред“. Там цените се колебаят предвид моментното производство, предвид моментното потребление и обстановката в целия регион. Явявайки се определено количество електрическа енергия от страна на купувачите под формата на оферти купува довежда до повишаване на цената в някои дни в пазарен сегмент „Ден напред“. Това е нашият анализ. Правилно или не това поведение не е опит за манипулация. По-скоро е начин на определени търговски участници да заместят електрическата енергия и да попълнят тази празнота в периода на доставка по двустранните си договори“, каза Константинов.

 

По повод стартиралата проверка от страна на енергийния регулатор, той обясни, че през платфората на европейските регулатори КЕВР има пълен достъп до данните на БНЕБ. Освен това към самата борса има звено, което извършва непрекъснат мониторинг на търговските участници, следи поведението им, извършва анализ и когато е необходимо също се самосезира. Сегашният анализ е извършен именно въз основа на набюдението на това поведение.Припомняме, че в съобщеие преди дни БНЕБ обясни, че се е самосезирала много по-рано отназначената от регулатора проверка. Константинов припомни също така, че няма как да се оределят сделките като спекулация, ако доброволно е платено за тях.

 

Единствената функция на борсата е, когато има сделка независимо на кой пазар дали „Ден напред“ или „В рамките на деня“ по „Дългосрочни договори“, дали спрямо уговорка или не да афишираме тази информация. Да кажем: на еди коя си дата се сключи тази сделка. Продаде се еди какво си количество енергия на определена цена. Оттам насетне, този, който има интерес - собственика на продавача, соственика на купувача или някакви контролиращи органи би трябвало да се самосезират, ако преценят, че има някакви нарушения за каквото и да било и да питат тези продавачи или купувачи защо са сключили сделка на тази цена. Предполагам, че това цели и така наречената инициирана от КЕВР проверка. С данните, които притежават и с правомощията, които вече имат, силно се надявам те да направят точно това и, не дай боже, ако има наистина някакви опити за монипулция, те да разобличат това нещо.

 

В отговор на въпрос дали според него има опити за манипулация, Константинов е категоричен: „Не !“.

 

Той коментира още, че цените (през съответния период от средата на септември) се обясняват от една страна със спирането на един блок на АЕЦ „Козлодуй“ и цените на борсите в съседните страни, а и с липсата на опит от местните търговски участници. „Повечето от местните търговски участници нямат голям опит в борсовата търговия с електрическа енергия и може би затова се получават такива състояния на не дотам добро предвиждане ккаво ще стане когато по средата на месеца поради планов годишен ремонт се прекратят определени доставки“, каза Константинов.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари