НАЧАЛО » българия

Шефчович: 325 млрд.евро ще осигури ЕИБ за газови проекти до 2017 г.

fb
3E news
fb
09-06-2016 12:44:00
fb

Диверсификация (на газовите потоци - б.р.), взаимна свързанст и сътрудничество илюстрират това, от което се нуждае Европа.
В енергетиката и газа има допълнителни ползи за интеграцията. Логично е да се обединим по отношение на нашите ресурси и познанията. Колкото повече енергия влиза на територията на Европа, толкова повече ще се засили устойчивостта на платформите.
Енергийният съоз не може да се изгради от Брюксел и затова е небоходимо да се обединят усилията на всички държави, заяви в приветствието си към участниците в газовата конференция, която се провежда в София вицепрезидентът по въпросите на Енергийния съюз към ЕК Марош Шефчович.

Трябва да отбележим постигнатия напредък. България може да се превърне в един много важен газов хъб за Европа, каза още той, като припомни, че тук преди година е поставено началото на обединението и на визията, че за тази цел трябва да има поне 3 източника на газ, като всяка страна от региона да има достъп до природния газ.

Има конкретни планове, определни са 7 инфраструктурни поректа, одобрени от ЕК, припомни еврокомисарят, като допълни, че има и огромни предизикателства, свързани основно с инвестициите.
Всяка година са необходими 200 млрд.евро за постигане на поставените цели. ЕС предостави една част, но основните средства ще дойдат от частни инвестиции, заяви Шефчович. По думите му, ЕИБ ще осигури 325 млрд. евро до 2017 г.

Инвестициите ще се реализират при подходящи икономически условия и политически пейзаж, уточни той, намеквайки, че за тази цел регионът се нуждае от устойчивост. Това според него ще позволи на държавите членки от Европейския парламент да определят основната стратегия на Европейския енергиен съюз.
Шефчович направи връзка и между ролята на природния газ в намялаване на вредните емисии. Гордея се, че Европа поведе коалицията на държавите с високи амбиции за подписване на споразумението за климата в Париж. Газа може да играе основна роля за намаляване на емисиите. Производството на електро енергия от газ може да допринесе за постигане на целите за климата. Това изисква сигурност и икономическа достъпност на всички икономически субекти. Това е и нашият план , каза още Шефчович.
Днес диверсификаци, взаимна свързанст и сътрудничество илюстрират това, от което се нуждае Европа, заключи той.

природен газ
Марош Шефчович
ЕИБ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева