НАЧАЛО » българия

Шефчович: ЕК разчита на преговори с Русия по проекта за достака на газ, аналогичен на "Южен поток"

fb
3E news
fb
04-02-2015 04:26:00
fb"Европейската комисия (ЕК) разчита да се върне на масата за преговори с Русия относно проекта за доставка на газ, аналогичен на "Южен поток", тъй като Комисията смята, че "Турски поток" е "икономически несъстоятелен". Това обяви заместник-председателят на ЕК по въпросите на енергетиката Марош Шефчович, цитиран от ТАСС.

"Смятам, че това няма да работи. Не казвам, че това е окончателното решение, отбелязвам, че ще се върнем към по-рационално обсъждане на пътя за доставка на газ, което би било по-реално сътрудничество", обясни Шефчович.

"Задавам въпроса как технически пътят на руски газ през Украйна може да бъде преориентиран към Турция и как това отговаря на договорите с "Газпром" за доставка на газ към европейските страни", попита той.

"Турция се нуждае от около 50 млрд. куб. м. газ, а още толкова е необходимо за Европа. Защо да изпращаме всичкия този газ в Турция? Това би било твърде скъпо", смята Шефчович.

Той изрази увереност, че преговорите с "Газпром" и руската страна за доставките на газ към Европа "ще продължат, тъй като е твърде рано да се говори за окончателно решение". Той също така смята, че трябва да има "напълно прозрачни междуправителствени споразумения и търговски договори за доставки на газ".

В допълнение заместник-председателят на ЕК допълни, че "Украйна ще получи значително съдействие от страна на ЕС и международните институции за модернизиране на остарялата газопреносна система, която ще осигури стабилни доставки на газ за Европа през нейна територия".

Междувременно в. "Руская газета" съобщи, че "Газпром" е решил да приеме искането на Турция за изграждане на газопровода "Турски поток" по трасето, което беше предвидено за проекта "Южен поток".

Вестникът посочва, че според плана "Турски поток" би трябвало да бъде завършен до 2020 г., от когато "Газпром" планира да спре доставките на газ през територията на Украйна. Капацитетът на газопровода трябва да бъде 63 млрд. куб. м. газ годишно и през него да се транспортира синьо гориво от Русия за Турция.

С промените в плана за неговото изграждане "Турски поток", с дължина от 660 км., ще преминава по дъното на Черно море, както беше предвидено за "Южен поток". Ще бъдат изградени и още 250 км. допълнителен коридор към европейската част на Турция почти до границата с България и Гърция.

Според руските енергийни експерти "Газпром" е била принудена да приеме искането на турските компании, въпреки че първоначалната идея е била "Турски поток" да преминава паралелно с газопровода "Син поток", което би било по-евтиният вариант. Морската част от "Турски поток" ще бъде изградена от "Газпром", а в изграждането на сухопътната ще участва и турската компания "Ботас".

За сега все още не е постигнато споразумение за цената на газа, която ще преминава през "Турски поток". Анкара иска с 15% по-ниски цени от пазарните, което представлява значителна отстъпка.

Южен поток
Марош Шефчович
доставки на газ за Европа
Турски поток
По статията работи:

Галина Александрова