НАЧАЛО » българия

Шест мерки за спасяване на енергетиката предлага Българският енергиен и минен форум

fb
3E news
fb
28-09-2014 10:50:00
fb

Българския енергиен и минен форум настоява за спешни действия в енергетиката. Това се казва в писмо на Управителен съвет на организацията, разпространено до медиите. БЕМФ от месеци алармира за необходимостта от спешни спасителни мерки и вече предложи редица решения, в това число и на проблема с дългосрочните договори с производителите на електроенергия от ВЕИ.

Организацията на водещи компании от сектора предлага 6 мерки, които да се изпълнят в съвсем кратки срокове:

1. Енергийният борд да отговори незабавно на въпроса „Има ли и каква е стратегията за решаване на задълбочаващата се криза в енергетиката, освен повишаване на цените“.

2. Министерство на икономиката и енергетиката  да подготви спешно няколко законодателни промени в ЗЕ и ЗВИЕ за решаване на критични въпроси в енергетиката, които да бъдат внесени в първите дни от работата на новото Народно събрание.

3. Министерство на икономиката и енергетиката и БЕХ да предприемат незабавни мерки за компенсиране на критичното изоставане на програмата за удължаване на експлоатационните лицензи на блокове 5 и 6, която е пред провал.

4. Въз основа на опита на други страни-членки на ЕС, експерти на форума съвместно с външни специализирани фирми предлагат решение на казуса с договорите на производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници.

5. Да се предприемат незабавни мерки за трансформиране на находище Галата в газохранилище и терминал за сгъстен природен газ, което ще повиши сигурнастта на доставките на природен газ.

6. Прекратяване финансирането с държавни средства на всички мега- инвестиционни проекти в енергетиката до доказване на икономическата им целесъобразност.

От организацията съобщиха, че на специална пресконференция ще бъде предсотавена по-подробва информация по темите.


БЕМФ
мерки за спасяване на енергетиката
дългосрочни договори
удължаване на живота на 5 и 6 блок
енергийни мегапроекти
По статията работи:

Галина Александрова