НАЧАЛО » българия

България е на 41-во място в класация за най-зелените страни

Швейцария е най-екологичната държава на Земята, показва изследване на Университета в Йейл

fb
3E news
fb
09-02-2014 09:48:00
fb

Швейцария е най-зелената страна на Земята от общо 178 страни. Със своите 87.67 пункта Швейцария е направила най- много за опазването на околната среда и здравето на хората, което я нарежда на първо място по т.н. екологичен индекс (Environmental Performance Index- EPI) за 2014 г., пише екологичният портал fastcoexist.com (http://www.fastcoexist.com/3025546/the-5-greenest-countries-on-earth-and-all-of-the-rest-ranked#10)

Индексът оценява колко добре страните предпазват гражданите си от екологични вреди и как опазват екосистемите от човешкото въздействие. Тя използва информация от девет категории от качество на въздуха до гори и морската среда, използвайки общо 20 индикатора. Общите категории са здравословно състояние на хората, качество на въздуха, водоснабдяване, водни ресурси, селско стопанство, гори, рибарство, биоразнообразие и местообитания, климат и енергия. Най-високите показатели на Швейцария са свързани със здравното състояние на хората, водоснабдяване и биоразнообразие.

На следващо място сред най-екологичните страни се нареждат Люксембург, Австралия, Сингапур, Чешката република.

В десятката влизат още Германия, Испания, Австрия, Швеция и Норвегия. Великобритания другата най-добра икономика в Европа след Германия е на 12-то място. 18 от първите 20 страни са от Европа, Канада е на 24 място, Япония на 26 място, а САЩ на 33 позиция. Щатите са с добри поакзатели по качество на въздуха и канализация, но изостават в категории като гори, рибарство и климат.

На последните места са Хаити, Мали и Сомалия с най-ниски показатели- 15.47 пункта.

България се нарежда на 41-во място със 64.01 пункта. На предни позиции сме по качество и състояние на горите, но също и малко изненадващо в категория водоснабдяване и канализация. На по-нискин позиции сме по качество на въздуха и рибарство. За сравнение преди десетилетие сме имали по-ниски показатели, показва изследването.

След нас са Кувейт, Южна Корея, Катар, Хърватия и Тайван.

Докато по-богати страни подобряват позициите си, други развиващи се икономики се движат сравнително зле и надолу. Такива са например Китай на 118 място, Индия на 155. Русия и Бразилия са съответно на 73 и 77 място.

Докладът също дава цялостна скала за околната среда, показвайки как тенденциите се движат в различните посоки. От една страна 2 млрд. души повече имат достъп до питейна вода и канализация спрямо 1990 година. От друга страна качеството на въздуха става все по-лошо в много места и рибните запаси са експлоатирани прекомерно.

Докладът е изготвен от Университетския център за екологично право и политика в Йейл и Колумбийския университетски център за международно изучаване на Земята (Yale University Center for Environmental Law and Policy and the Columbia University Center for International Earth Science Information Network).

Повече за изследването на най-зелените страни в света научете http://www.epi.yale.edu/epi.

 

Швейцария е най-зелена страна на Земята
България е на 41 място
екология
водни ресурси
канализация
качество на въздуха
гори
рибарство
По статията работи: