НАЧАЛО » българия

КЗК: Дружествата ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про не дават информация за потребителите на останалите търговци на ток

Комисията за защита на конкуренцията е дала 60 дни срок на заинтересованите страни да отговорят на предявеното твърдение за злоупотреба с господстващо положение

fb
3E news
fb
25-07-2014 04:05:00
fb

Енергийните компани ЧЕЗ, EVN и „Енерго-Про“ не дават необходимата информация за своите клиенти на другите дружества търговци на свободния пазар. Именно заради това Комисията за защита на конуренцията е предявила твърдения за злоупотреба с господстващо положение, обясни днес Марио Гаврилов, говорител на КЗК.

Той уточни, че твърденията са предявени към електроснабдителните, електроразпределителниите дружества на трите компании, както и към техните фирми търговци на ток. В момента трите дружества са свързани като техните фирми са едновременно търговци на ток, кактои дружества отговарящи за снабдяването и разпределението. Това има дава достъп до всички данни на клиентите им и съответно могат да им предложат най-добри условия, за разлика от останалите търговци на ток, обясниха още от КЗК.

В момента са дадени 60 дни на дружествата да представят своите насрещни доказателства по темата. Дали сме им два пъти по-дълъг срок за отговор заради отпускарския сезон в момента, обясни още Гаврилов. След самосезирането на КЗК към производството се присъедини с жалба и търговеца на енергия „Енерджи МТ“ ЕАД. Фирмата се е оплакала пред КЗК, че получава административни пречки при получаването на данни за клиентите, които трябва да се предоставят, съгласно Закона за енергетиката.

Гаврилов добави, че е напълно естествено компаниите да искат да задържат клиентите си, но въпросът е в това доколко законосъобразно се прави това. От КЗК припомниха, че ако бъде установено нарушение, то е възможно да бъде наложена глоба на дружествата. Максималната санкция по закон е 10% от оборота на фирмите за миналата година.

Възможно е обаче КЗК да поиска от компаниите да променят общите си условия и да предоставят нужната информация за клиентите им, обясни още Гаврилов пред 3eNews. Той добави, че няма предвидени крайни срокове за произнасяне на КЗК по започнатото производство. Възможно е да се потърси становище и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, ако има нужда от това по казуса. Според КЗК в конкретния случай крайния снабдител, електроразпределителното дружество и търговеца на ток не би трябвало да си комуникират, защото това е нарушение на закона.

Гаврилов добави, че момента свободния пазар на електроенергия у нас е структуриран по един особен начин, но всички участници в него трябва да действат според пазарните правила. Това е особено важно в случая след като за в бъдеще се очаква пълната либерализация на пазара и излизането на битовите потребители от регулираните цени.

КЗК
предявено твърдение
злоупотреба с господстващо положение
енергийни компани
търговци на ток
По статията работи:

Георги Велев