Ройтерс: ЧЕЗ продава целия си бизнес в България

Да се търси за купувач друг външен инвеститор с ноу хау за ефективно управление на този сложен бизнес, призовават експерти

Чешката компания ЧЕЗ планира да продаде целия си бизнес в България. Интерес към закупуване на активите са проявили най-вече български инвеститори, съобщава агенция Ройтерс.

През януари ЧЕЗ обявиха, че проучват пазарния интерес към дейностите си у нас, включително към електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Електро България” АД, което осигурява ток над 2 милиона домакинства в Западна България.

Павел Цирани от борда на директорите на ЧЕЗ посочи, че сред активите на компанията в България, към които са проявили интерес потенциални инвеститори, са и въглищна електроцентрала във Варна, две централи за възобновяема енергия и търговец на електроенергия.

В същото време обаче Цирани изтъкна, че още не са започнали разговори с новото правителство на страната и не е определен график за продажба. ЧЕЗ притежава 67% от дружеството „ЧЕЗ Електро България” АД, уточнява агенцията.

Още при появата на информацията преди два месеца експерти коментираха, че по неофициална информация желаещите да купят бизнеса на ЧЕЗ са български компании. Те нямат представа от това колко труден е този бизнес и го виждат само от гледна точка на приходи. „Тук не става въпрос за жици и електромери“, подчертават експертите. Спряганите български компании, според тях, не разполагат с ноу хау за да управляват такъв бизнес ефективно, нито са наясно какви инвестиции изисква, а и колко труден ще става предвид либерализацията на пазара. Според тях е редно страната ни да потърси чужд инвеститор.  







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари