НАЧАЛО » българия

ЧЕЗ преговаря с БЕХ за удължаване на живота на ТЕЦ „Варна“

Двете компании подписаха меморандум за сътрудничество в търсенето на възможност за продължаване на работата на централата след 2014 г.

fb
3E news
fb
31-08-2014 11:16:00
fb

Ръководствата на CEZ, a.s. и Българския енергиен холдинг (БЕХ) подписаха меморандум за сътрудничество в търсенето на технико-икономическо решение за удължаване на живота на ТЕЦ „Варна“ и сформираха работна група, която ще работи до 31 октомври 2014 г.

„Полагаме всички усилия за намирането на работещ вариант за продължаване на работата на ТЕЦ „Варна“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. С три от своите 210-мегаватови блока ТЕЦ "Варна" осигуряваше 60% от студения резерв в националната енергийна система, като цената й за разполагаемост беше най-ниската в страната.

От 2013 г., обаче, бяха променени правилата и вече липсва сигурност за предоставяните количества студен резерв, а следователно и възможности за дългосрочно планиране. В резултат на всичко това само за финансовата 2013 година дружеството приключи със загуба в размер на 67,6 млн. лева.

ЧЕЗ
преговори
БЕХ
ТЕЦ "Варна"
По статията работи:

Георги Велев