НАЧАЛО » българия

ЧЕЗ покани на разговор представители на синдикатите, никой не се яви на срещата

Компанията призова профсъюзите и служителите към конструктивна и открита дискусия

fb
3E news
fb
16-10-2014 05:13:00
fbРъководството на ЧЕЗ България покани на среща представители на протестното митинг-шествие, организирано днес от Федерацията на енергетиците „Подкрепа“ пред офиса на компанията в София. Поводът за протеста е възможността централата да спре работата си в началото на следващата година заради екоизискванията в ЕС. Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че 316 души ще останат без работа заради затварянето на централата.

Никой обаче не се отзова на поканата за разгоговори и срещата не се състоя.

"За това изглежда има логично обяснение - липсата на достатъчно легитимно представителство", заявиха източници от централата. Така широко рекламираният протест на практика се оказа група от 20-тина души, повечето младежи, за някои от които не е сигурно, че наистина работят там. Това е най-вероятната причина да не се отзоват на поканата за среща с ръководството на ЧЕЗ - как ще отидат, ако не могат да докажат, че са заинтересована страна и нямат право да участват в разговорите, коментираха хора от варненската ТЕЦ. Според тях лидерът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев е бил подведен. Според същите източници, по-голямата част от работещите в ТЕЦ "Варна" са съвсем наясно за сложната ситуация, в която е поставено предприятието, за усилията, които полагат мениджърите да не се затвори централата и да бъдат запазени работните места и за това, че "топката не е точно в полето на ЧЕЗ".  Това обяснява скромния "протест", коментираха варненски енергетици по телефона.

Междувременно стана известно, че една от препоръките на ЕК за страната ни при евентуално спиране на доставките природен газ, предвижда да бъде дадено разрешение на ТЕЦ "Варна" да поддържа мощностите си в готовност за експлоатация през зимния период.

Изпълнителният директор на ТЕЦ "Варна" Минчо Минчев в официално съобщение призова „за конструктивна и открита дискусия по въпросите, които повдигат синдикатите".

"Служителите са най-ценния ни актив и грижата за тях е наш основен ангажимент. Независимо от трудната ситуация, в която се намират всички компании на ЧЕЗ в България, правим всичко възможно, за да защитим интересите на нашите служители“, каза Минчев.

Досега ЧЕЗ многократно е информирала синдикатите и служителите за ситуацията и стъпките, които прави за удължаване на живота на ТЕЦ „Варна“. Компанията напомни на синдикатите, че ако желаят, могат да внесат свои предложения в специално създадената съвместна работна група с Българския енергиен холдинг, се казва в съобщението на дружеството.

Групата, чиито мандат е до 31 октомври, ще обсъди и ще направи икономически анализ на всяко аргументирано предложение, което получи. В момента тя анализира възможността да се сформира проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите по-нови блока на ТЕЦ „Варна“ (4-ти, 5-ти и 6-ти) и да вземе централата под наем, обясниха от ЧЕЗ.

„Като собственик, който до момента е вложил 600 млн. лева за закупуване и увеличаване на капитала на централата, ЧЕЗ има най-голям интерес да бъде намерена икономически обоснована възможност ТЕЦ „Варна“ да продължи да работи и да се запазят работните места. През последните две години, въпреки че търпяхме загуби и бяхме принудени да работим само по 5-6 месеца годишно, запазихме работните места, изплащахме възнагражденията коректно и продължихме да търсим решение за бъдещето на централата. Преговорите с БЕХ са част от тези усилия“, заяви изпълнителният директор на централата.

ЧЕЗ ще продължи да информира своевременно и редовно своите служители за процеса на търсене на решение за удължаване на живота ТЕЦ „Варна“, подчертават от дружеството. ЧЕЗ е работила съвместно със синдикатите по редица въпроси, които засягат служителите на нейните компании в България. През последните години, в сътрудничество със синдикатите, ЧЕЗ предприе редица мерки за постепенно преодоляване на разликите в основните месечни работни заплати, които бяха наследени от преди приватизацията и обединяването на трите електроразпределителни дружества. Всяка година компанията индексира заплатите на служителите поне с коефициента на инфлация. Поредната стъпка в тази посока беше направена през март 2014 г. , припомнят от енергийната компания.

От ЧЕЗ подчертават, че са коректен работодател на близо 3880 българи. През годините компанията винаги неотклонно е изпълнявала задълженията си – редовно и в пълен размер са изплащани възнагражденията на служителите и задълженията си към хазната под формата на данъци и осигуровки. ЧЕЗ непрекъснато инвестира в повишаване на квалификацията на своите служители и в подобряването на условията на труд. Компанията е носител на редица награди и международно признание за отговорната си политиката към хората, които работят в нея.

ЧЕЗ
синдикати
ТЕЦ "Варна"
По статията работи:

Галина Александрова