Частните инвеститори в енергетиката застанаха зад министър Петкова

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Националната енергийна камара, която обединява частните инвеститори в енергетиката, застана категорично зад министъра на енергетиката Теменужка Петкова. От организацията се обявиха против искането за оставка на ресорния министър, след като в понеделник три от четирите работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ поискаха Петкова да се оттегли от поста си заради проблеми на електроенергийния пазар, които според бизнеса водят до необосновано увеличение на цената на тока.

"Нашите членове работят във всички сегменти на електроенергийния сектор – производство, търговия, разпределение и снабдяване, като произвеждат енергия чрез конвенционални и възобновяеми източници. Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара и в подкрепа на финансовата стабилност на отрасъла", заявява Националната енергийна камара в официална позиция, разпространена до медиите.

Легитимността на позицията на камарата се доказва от факта, че организацията представлява над 50% от инсталираните мощности и над 70% от заетите в частния сектор енергетика. Инвестициите, реализирани от компаниите членове на Националната енергийна камара надхвърлят 11 млрд. лв. и се равняват на 60% от всички преки чуждестранни инвестиции за периода 2010г. – 2016г.

В позицията се подчертава изрично, че сдружението, насочени към модернизация и пълна либерализация на електроенергийния пазар.

"Вярваме, че спорните въпроси следва да бъдат обсъждани отговорно, аргументирано и при равнопоставеност на всички участници в процеса. Очакваме по време на българското председателство не дестабилизация и искания за оставки, а последователни усилия за защита интересите на българската енергетика в дискусиите по  Четвъртия енергиен пакет", сочат в позицията си от организацията.

В Националната енергийна камара членуват  "Ей И Ес България", Контурглобал Марица Изток III", ЕВН България, Енерго-Про Варна, ЧЕЗ България, Асоциация Хидроенергия, Българска ветроенергийна асоциация и Българска фотоволтаична асоциация.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари