НАЧАЛО » българия

Ценовият модел вдига добавките, може би спасява НЕК, но поставя в риск производителите

Председателят на КЕВР обеща намаляване на текущия дефицит на НЕК със 702 млн.лв.

fb
3E news
fb
17-06-2015 02:38:00
fb

Новият ценови модел практически предвижда намаляване на цената на енергията на производителите и увеличаване на добавките. Увеличението за бита и индустрията идва именно оттам. Това стана ясно при изслушването от икономическата комисия на председателя на КЕВР Иван Иванов. 

Той обясни, че цената например по която ЕРП-та ще купуват от АЕЦ "Козлодуй" ще е 30 лв. за МВтч, но технологичните разходи ще бъдат облагани с такса задължение към обществото. Тоест към нея ще се начислява 40 лв. от добавката  и така ще получават електроенергията по цена от 70 лв.за МВтч. Припомняме, че при влизането на Наредбата за облекчаване на добавката от ВЕИ, цената на такса задължение към обществото ще е около 21лв., по предварителни изчисления. Така излиза, че практически регулаторът или намалява, или сваля цените на производителите на енергия, но увеличава добавките, което може да е спасение за НЕК, но поставя всички предприятия, произвеждащи електроенергия в България на ръба на съществуването. В чатност това ще засегне най-много АЕЦ "Козлодуй".

При изпълнение на ценовия модел в този му вид , две седмици преди окончателното му решение 702 млн лв трябва да се намали текущия дефицит на НЕК. Това заяви в рамките на изслушване от икономическата комисия Иван Иванов. При такъв модел НЕК ще излезе на пеачалба, заяви той, като допълни, че комиситя е работила "както повелява закона при равнопоставност на дружествата и използване на ясен матеатически модел, за да няма субективизъм в работата на комисията".

Всъщност така нареченият ценови модел се оказва основно ново преразпределяне на средствата по веригата, но не и реформа в енергетиката. На практика той е задържане на състоянието до момента, в който започне да работи енергийната борса. Въпреки неразбориите около него председателят на КЕВР е решен той да започне да действа от 1 юли. 

Ще поискаме част от таксата задължение към обществото да се поеме и от износа на ток. Това обяви от своя страна министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той обясни, че това вече е договоренос премиера и ще бъде обсъдено и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова за внасяне на промени в закона за енергетиката, които да възстановят възможността за облагане и на износа с такса задължение към обществото. Малко по-рано председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че регулаторът не е този, който може да наложи такса задължение към обществото върху износа на ток. Иванов припомни, че таксата върху износа на електроенергия е премахната с новите промени в Закона за енергетиката.

Работодателските организации, които присъстваха на засданието на икономическата комисия обясниха, че практически с такса задължение към обществото общата тежест достига 50%, което го няма никъде в Европа. Те бяха категорични, че износът на ток ще трябва също да понесе своята тежест. Според бизнесът ефектът от новият ценови модел и в частност от таксата задължение към обществото ще бъдат засегнати 60 хил души, а и бюджетът, който няма да получи милиони от приходи от данъци. Трябва да изберете или дупка в НЕК, или в бъдеще цената няма да се плаща от работодатели, а от синдици, коментира представител на роботодателските организации, който обаче не се представи.

Облагането на износа на електроенергия ще има обратен ефект, коментира по-късно пред журналисити депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Той бе категоричен, че въвеждането на такава такса няма да намали цената на таксата задължение към обществото за индустрията. По думите му това няма да има ефект и върху НЕК, но на практика ще доведе до фалит на производителите на електроенергия за свободния пазар, като ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Средната цена на електроенерията в региона е 56 лв. за Мвтч. За да са конкурентни производителите ще трябва да продават под себестойност и ще могат да покриват само таксата задължение към обществото. Средната цена на ТЕЦ „Марица Изток 2“ например е около 60 лв. за Мвтч, обясни той. По думите му цената на тока може да падне при повече производство на елелктроенергия, но ако тази централа фалира ще има проблеми за всички по веригата.

Николов на практика потвърди, че така нареченият нов ценови модел на КЕВР е запазване на сегашната ситуация, като предпазва основно от трупане на дефицити в НЕК. Той определи като неправилно и твърдението на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, че новият ценови модел ще ощети компанията с 400 млн. лв. Няма такова нещо, бе категоричен Валентин Николов. Той обясни, че практически шефът на НЕК смята неточно намаляването на приходите от ВЕИ и заместването им с възможността от продажба на електроенергията от ВЕЦ-овете на компанията. Да, този ценови модел наистина ще има положителен ефект върху НЕК и ще намали текущия дефицит със 702 млн. лв., потвърди Валентин Николов.

 

ценови модел в енергетиката
КЕВР
ВЕИ
НЕК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева