НАЧАЛО » българия

Цената на суровия петрол е спаднала с 19-20%, а бензинът с 5-7 на сто

fb
3E news
fb
15-12-2015 12:36:00
fb

За последното тримесечие цената на суровия петрол се е понижила с 19-20%, което се е отразило с 5-7 на сто на средните цени на дребно в страната, коментира експертът от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев. Според него това е нормално, защото суровината формира между 22 и 25 процента от крайната стойност на продавания на колонките продукт.

Най-сериозно отражение в цената на горивата имат акцизите и ДДС, които са около 1 лев от заплащаната от потребителя цена. В ценообразуването влиянието на нефтопреработката е между 6 и 7 на сто, на маркетинга и дистрибуцията - 12-14%, а печалбата на компаниите - между 0.7 и 1 на сто от цената за литър гориво.

Председателят на БПГА Андрей Делчев обасни пред Нова телевизия, че цените на бензина в страната ни спадат бавно поради това, че 40% от крайната цена се дължи на акциз и данъци, които са постоянна съставляваща и не подлежат на промяна.

Бенчев от своя страна заяви, че тъй като сериозният спад в стойността на петрола и стигането на под 40 долара за барел от сорта "Брент", се е случило през изминалата седмица и началото на тази, е рано все още той да се отрази върху цените на дребно. Експертът допълва, че за да се усети от крайните потребители, тенденцията за спад трябва да е сериозна, а не временна.

Светослав Бенчев очаква през следващата година цените на петрола да са близки до настоящите нива, т.е. около 40-47 долара за барел от сорта "Брент".

 

 

цена на петрола
цена на бензина
БПГА
По статията работи:

Маринела Арабаджиева