НАЧАЛО » българия

Екстремно поскъпване на газа може да се отрази в бърза промяна на цените на тока и парното, които са в процес на обсъждане в КЕВР

fb
3E news
fb
31-05-2018 01:10:00
fb

Цената на природния газ за настоящото тримесечие, която вече бе прогнозирана до близо 16 % от страна на „Булгаргаз“, но може да е и по-висока в ценовото заявление до КЕВР към 11 юни, може да се отрази в много бърза промяна на ценовите нива за топлинната и електрическата енергия, сега в процес на обсъждане от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В същото време КЕВР предвид предстоящият нов регулаторен период от  1 юли и необходимостта от спазване на процедурите за открити заседания и последващо обществено обсъждане е изправена пред необходимостта от бързо произнасяне, за да могат дружествата да се вместят в необходимото време за промени и отчитане. В същото време, както вече е ясно от публикуваните и вече коментирани доклади на регулатора съществена промяна на този етап в ценовите нива не се очаква.

„Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) продължава консервативната си политика по отношение на определянето на цените на топлинната и електрическата енергия и тя не допуска сериозни промени в цените, по подразбиране сериозно увеличение“. Това коментира пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

Единственият фактор, който КЕВР в момента не може да отчете това е цената на природния газ. Причината е, че едва на 11 юни „Булгаргаз“ ще представи ценовото си заявление.
„Това е суровина, която идва на границата ни фиксирана  и когато цената там се промени ние сме длъжни да я отразим по подходящия начин“, обясни председателят на комисията, като отказа коментар по това каква ще е евентуалната цена на синьото гориво.

Както е известно „Булгаргаз“ неотдавна излезе с прогнозна цена за скок от 16 % на цената на газа. В отговор на въпрос дали все пак това очакване за толкова висок скок е отразено по някакъв начин в определените стойности за когенерациите, което съответно ще се отрази и на цената на топлинната и електроенергията, Иванов отговори, че все още няма официално внесено заявление. Той обаче припомни, че цената на петрола и съответно на дериватите на световните пазари в момента е доста висока. „Като се получи заявлението за цени, ние ще си свършим нашата работа и това, което е необходимо ще коригираме в решението си. Към момента това, което сме направили  е при цена на природния газ, която е действаща. Естествено ще има отражение първо към преките потребители на природен газ в страната, най-вече бизнес потребителите“, обясни още Иванов.

„Що се касае до цената на топлинната енергия, да, тя се влияе сериозно от цената на природния газ, тъй като формира голяма част от цената и е основен ценообразуващ елемент. Относно високоефективното производство на електроенергия и оттам влияние върху цената на електрическата енергия, ще има такова, но то ще е по-малко“, допълни председателят на КЕВР. Той отказа конкретна прогноза, като коментира, че ако наистина стойностите е по-високо ще бъде отразена, но след като бъдат отразени всички възможности и резерви за компенсиране.

Председателят на КЕВР призова колкото се може по-бързо българската страна да започне преговорите с „Газпром“ за цените на газа, особено след решението на Европейската комисия през миналата седмица. Той припомни, че от момента на влизане на решението на ЕК 8-те страни посочени в решението на ЕК ,сред които и България са в правото си за започване на преговори с „Газпром“ „ с оглед цените на доставяния природен газ от „Газпром“ за тези страни да бъде в строго съответствие с референтните цени преди всичко референтните цени на двата най-големи газови хъба в Европа., тези в Холандия и Германия, които са с по-ниски цени от газовия хъб в Баумгартен. Тоест ЕК дава зелена светлина за започване на преговори с „Газпром“ и аз очаквам и настоявам българската цена да реагира най-скоро“, заяви председателят на регулаторната комисия.

В рамките на заседанието за цените на топлинната енергия  и електроенергията за регулирания пазар днес почти всички  дружества коментираха залегналите в ценообразуващите елементи ниски цени за въглеродните квоти (от порядъка на 8 евро при положение, че през последните седмици те са над 14 евро за тон). По този повод и в отговор на въпрос Иванов обясни, че „тази цена е избрана на базата на осреднена стойност за изтеклия годишен период“. „Това, което коментираха колегите от енергийните дружества касае цената, която е в последните може би два месеца. Да, тази цена е твърде висока, но аз не считам, както някои предполагат, че тази цена непрекъснато ще расте. Няма да се случи това, защото нека не забравяме, че има страни в ЕС, в които енергията, която се добива от термичните централи е над 50 % и  не знам дали това не се отчита, че ще доведе до срив в икономиката на някои от страните. Тоест, ще има и период, в който още престане това бързо нарастване на цената на въглеродните емисии. Тази цена в немалка степен се определя и от количествата, които се разрешават на тази европейска платформа“, коментира той.
КЕВР работи усилено и по Правилата за търговия с електрическа енергия, които са особено важни след влизането в сила на последните поправки в Закона за енергетиката. „Работим много енергично“, категоричен бе председателят на КЕВР.

Иван Иванов определи като „обичайна практика“ твърденията на някои от дружествата в рамките на откритите заседания днес, че ценовите определения на регулатора могат да ги доведат едва ли не до фалит. „Нека отбележа, че финансовото състояние на енергийните дружества към днешна дата е много по-добро от това, което беше през предишните години, особено от това, което заварихме преди три години. Например в системата на НЕК. Всички енергийни дружества, с изключение на ТЕЦ „Марица Изток 2“ са на печалба“, категоричен бе Иван Иванов.

Цената за достъп и пренос, според него няма да попречи на дружествата да осъществят инвестиционните си планове. Нещо повече, ние винаги прогнозно определяме инвестиции на разпределителните дружества. Проблемът там е, че те не изпълняват инвестиционните си програми, но миналата година за първи път, а тази година и втори път правим проверка на реално изпълнените инвестиционни програми и коригираме цените за тези дружества и ги намаляваме именно поради неизпълнение.

„Не знам дали дружествата си дават сметка, че цената на електрическата енергия в България трябва да се повиши между два, два и половина пъти, (ако задоволим техните искания). Комисията защитава обществения интерес. Това означава, че по цялата верига – от производител, през разпределителните дружества, през снабдител до крайните потребители ние трябва да намерим едно точно балансирано решение и разбира се, да отчитаме и нивото на доходите в България“, заключи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране.

КЕВР
цена на природния газ
електроразпределителни дружества
Иван Иванов
топлинна енергия
електрическа енергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева