НАЧАЛО » българия

Цветелина Тенева: Парите ще дойдат, когато има умения за управление

Всеки носи в себе си духа на предприемач, но само адекватното, практически насоченото образование може да го отключи

fb
3E news
fb
09-12-2013 09:23:00
fb

Колкото и разпространено да е схващането, че липсата на финасиране е основната бариера пред start-up организациите – това не е така, смята Цветелина Тенева, основател на The Business Institute към Sisco. Пред 3eNews тя обясни, че за да има успешно предприемачество, трябва да са налични три основни съставки – пари, идея и умение за мениджмънт. Много е важно идеята да бъде управлявана като успешен бизнес, категорична е тя – иначе не би се реализирала.

"В България идеи вече има. Но за да дойдат парите, трябва да е ясно, че има мениджмънт умения. Защото парите ходят там, където мирише на успех. А мирише на успех там, където има много хубава идея, но и хора, които могат да управляват нейната реализация. Тогава и пари ще се намерят", обяснява Тенева.

Според нея предприемачеството у нас търпи развитие през последните няколко години. Неред с проектите в сферата на инвформационните технологии, където България отдавна има традиции, сред младите хора се наблюдава и една нова вълна – социалното предприемачество. В тази връзка се търсят възможности да се привлече вниманието на компании, които да инвестират в определени каузи, така че хора в неравностойно положение, например, да имат достъп до инфраструктура или знание, или ресурси, които в повечето случаи нямат.

Раждат се и много идеи в областта на алтернативното обучение и алтернативните методи на образование, тъй като там има видим дефицит и това е начин той да бъде запълнен, посочва още Тенева. В ежедневния си контакт с млади предприемачи тя е забелязала също и множество проекти за подобряване на средата като например такива, свързани с велосипедната инфраструктура. "Това са по-скоро идеи, обвързани с корпоративната социална отговорност, които не целят толкова да генерират печалба, а да се самоиздържат. Те са свързани с подобряването на начина на живот", коментира тя.

Иновирай сега! Бъди предприемач!

Предприемачеството е в неразривна връзка с иновациите, чиято роля през последните години се откроява все по-отчетливо. От известно време се наблюдава една тенденция, наречена "newism", според която потребителите непрестанно искат и търсят от компаниите нови продукти и услуги, разказва Тенева пред група ентусиасти по време на "Младежка предприемаческа борса '13". Логитката на пазара днес е ткава, че ако не иновираме сега, утре някой друг ще е по-добър от нас.

През последните няколко десетилетия скоростта, с която се случват нещата и то не само в бизнеса, се е повишила многократно. Проучване сочи, че само за последните 20 години жизненият цикъл на продуктите се е намалил 5 пъти, т.е. ние трябва 5 пъти по-бързо да създаваме нови неща.

За иновациите обаче не е толкова вжно да са откритие или ново изобретение, колкото да носят придадена стойност. Това е и ролята на всеки предприемач – да изнамери нещо, дори вече съществуващо, да добави стойност, така че да е полезно за обществото и да го превърне в новост. "Нещата се помнят с този, който ги е приложил, а не с онзи, който ги е измислил", отбелязва Тенва. Такъв е и примерът с конвейра, чийто изобретател е един вече никому известен унгарец. Историята обаче помни Хенри Форд. Той е подходил предприемчиво и успял да му намери подходящото приложение, комерсиализирал го е. Иначе казано – придал му е стойност.

Именно сферите с високата добавена стойност са моторът на днешната икономика и млки страни като България следва да заложат на тях. Предприемачите, от своя страна, са хората, които ще задвижат този механизъм. В бизнес института към Sisco са категорични, че предприемачеството не е въпрос единствено на талант и късмет. Всъщност всеки носи предприемаческия дух и искрата само трябва да бъде запалена – чрез практически обучения и адекватно образование.

Цветелина Тенева
иновации
Предприемачество
По статията работи:

Галина Александрова