Холгер Рогнер: Развивайте ядрената енергетика, ЕС няма да пречи

Водещият икономист в областта на ядрената енергетика се включи в онлайн кръглата маса: „Бъдещето на ядрената енергетика.“

Енергетика / Анализи / Интервюта
Рая Лечева
1231
article picture alt description

„Разивайте ядрената енергетика, ЕС няма да пречи“, коментира пред участници в кръгла маса: “Бъдещето на ядрената енергетика“ на 3 ноември Холгер Рогнер. Рогнер е водещият икономист в областта на ядрената енергетика в света, асоцииран професор в Кралския технологичен институт в Стокхолм и старши научен изследовател в Международния институт за анализ на приложните системи в Лаксенбург, Австрия.

Европейската комисия е наясно, че без включването на ядрената енергетика не може да се постигнат заложените цели за намаляване на климатичните промени в „Зелената сделка“ на Европа, припомни Рогнер думите на зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс. Въпреки това, че тя отговаря на изискването да отделя минимално количество вредни емисии, все още не е включена в „Зелената сделка“. Затова към момента всяка страна, включително България има право сама да реши дали ще включи този вид енергия в своя зелен енергиен микс. ЕК не дава конкретно указание на страните, но и няма да им пречи ако те решат да развиват своите ядрени мощности. 

Учените и бизнесът ще изпратят отворено писмо до българските институции да поискат както други страни -членки включването на АЕЦ в “Зелената сделка”.

Един от големите проблем в момента е, че голяма част от българското обществено не е достатъчно информирано за ползите и безопасността на ядрените мощности, коментира по време на дискусията Проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена, член на МААЕ.

Още повече, че подкрепата за развитие на ядрената енергетика у нас намалява до 50 %, докато преди 10 години е получавала подкрепата на 60% от запитаните българи. България развива ядрена енергетика безопасно от повече от 40 години, България е много по-напред от Дубай, от Турция в развитието на ядрени мощности, От друга страна трябва да е ясно, че у нас се използват много по-безопасни технологии отколкото в Черномобил.

Според проучването на агенция „Тренд“ 65% от анкетираните са съгласни с твърдението, че ядрената енергетика дава тласък в развитието на високите технологии.

Препоръки на учените към Срещата на върха на Г-20 през декември

Няколко препоръки ще дадат учените по време на Срещата на върха на Г-20 през декември. Те са свързани с ролята на ядрената енергетика в света и за влиянието, което може да изиграе в борбата с климатичните промени.

Какви препоръки дават учените?

Учените съветват да се поддържа живота на съществуващите мощности, да се създават нови мощности и да се изграждат нови малки реактори.

Учените смятат, че е много важно да се финансират изследванията и да се правят непрекъснати обучения на нови кадри и специалисти, да се организират поредица от кампании за информиране на обществото за ползите от атомната енергетика.

Учените смятат, че процесът трябва да се деполитизира на световно ниво и да се даде възможност за единно и научно управление на сектора.

Трябва да се създадат мултинационални хранилища за отпадъци, да се осигури технологичен трансфер.

Учените призовават за деполитизиране на процеса и предлагат създаване на международен регулатор

Научната общност предлага на Г-20 да защити идеята за превръщане на международната агенция за атомна енергия в международен регулатор, който да изготвя единни изисквания и еднакви регулации.

Важно е да се направи международно проучване колко ще струва атомната енергетика в малки реактори, за да се види, че тя е основен метод в изпълнение на целите за декарбонизация. Енергията от слънце и вятър не са достатъчни, за да поемат големия товар за постигане на нисковъглеродна икономика, коментират учените.

Така Рогнер отново завърши с тезата, че всяка страна може сама да реши да развива ядрена енергетика без да спънки на европейско ниво. 

В онлайн кръглата маса за “Бъдещето на ядрената енергетика” се включиха близо 50 учени, специалисти, политици, медии. Събитието се организира от БУЛАТОМ и 3еNews.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща