НАЧАЛО » българия

Хиновски: Дългосрочните договори в енергетиката трябва да се преразгледат

fb
3E news
fb
11-06-2015 01:54:00
fb

 

Всички финансови модели на дългосрочните договори в енергетиката от гледна точка на тяхното съответствие с новия баланс в системата трябва да се преразгледат. Това заяви пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски във врзка с по-високите цени на тока за бизнеса и бита от първи юли. Става въпрос за скъпите договори – за възобновяемата енергия, топлофикационните и заводски договори с поставен фокус върху  изискването за високоефективно производство. Това се очакваше да направи настоящото правителство. Имаше една година. Това е голямата неизвестна, която в момента клати вярата в обективността на сегашния модел, обясни Хиновски.

Според експерта тежестта на таксата "задължение на обществото“ би трябвало да бъде разпределена равномерно между износ, индустрия и битови потребители, а всичко това да се направи след задълбочен анализ. „Безспорно крайните потребители – българските граждани нямат никаква вина за серията грешни икономически решения, които са следствие от политическите решения. Големият проблем обаче е, че единственият платец на формирания през годините дефицит е крайният потребител и индустрията. Трудно е да вземем от политиците този недостиг от 3,5 млрд. в НЕК“, заяви той.

Според Хиновски цените на електроенергията са се превърнали в социална епидемия – тема номер едно за нашето общество. Това е прекалено. Защото има и други тревожни неща в българското общество. Цената на тока пряко влияе на стандарта на бедния и средния българин и изключително малко влияе на стандарта на богатите. Какъвто и модел да бъде приложен за регулиране и ценообразуване, винаги ще има недоволни, категоричен беше Хиновски. "Чергата“ на българската енергетика много окъся. Преди години имаше голям износ, но това вече е спомен. Възникнаха много противоречиви интереси и всеки дърпа "чергата“ в посоката, в която има интерес", смята той.

Експертът смята, че ако енергетиката не си възстанови дефицита, то той ще се прехвърли към бюджета. Ние предлагаме тази дупка да бъде компенсирана чрез фонд за възстановяване на енергетиката. В този фонд могат да влязат грантове, заеми от банки и средства от продажба на активи на енергийните дружества, добави той. Припомняме, че Българският енергиен форум, чийто председател е Хиновски отдавна предлага този модел, но досега българските политици отбягват тази тема. 

НЕК
дългосрочни договори в енергетиката
такса задължение към обществото
цени на тока
Иван Хиновски
По статията работи:

Маринела Арабаджиева