НАЧАЛО » българия

Иван Хиновски: Това е нов данък за производителите на енергия

fb
3E news
fb
03-07-2015 03:16:00
fb

Производителите ще реагират остро на новия налог, който се въвежда с цел да не се вдига цената на тока за индустрията. Това коментира председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

"Смятам че производителите ще обжалват това решение. Признавам, че е най-лесното, но противоречи на европейските правила, да натоварваш производителите на електоренергия с нов данък. Има други възможности за значително намаляване на разходите в държавната енерегика, но не виждам те да са взети предвид, въпреки че сме ги предложили", заяви Хиновски за 3e-News.

Експертът подчерта, че НЕК има много активи на значителна стойност, които не са свързани с дейността му и би могло да се продадат. Много банки биха закупили акции от фонда, ако той емитира такива, сочи експертът един от потенциалните източници на приходи. Според него, много западни банки бихо проявили за участие с грантове в създадането на такава институция, но фондът трябва да е револвиращ и да отпуска финансиране за енергийните фирми при определени условия.

Според Хиновски не правилно да се поставя за цел фондът да покрива целия дефицит. Логично е да се предвиди първоначално той да покрие около 20% от таксата "задължение към обществото". Повечето дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от НЕК изтичат към 2020 г., а дотогава таксата "задължение към обществото" ще намалява, докато накрая стане символична, смята Хиновски.

Той наблегна особено на една възможност, от която НЕК би могъл да се възползва, но не го прави - придобиването и продажбата на "зелени сертификати". В структурата на НЕК има група големи ВЕЦ, енергията от които може да носи приходи от сертификати за произход, отбелязва енергийният експерт. По думите му, НЕК може да си осигури приходи от "зелени сертификати" по 150 млн. лева годишно. 

НЕК
ВЕЦ
ВЕИ
производители на енергия
БЕФ
Иван Хиновски
фонд Сигурност на електроенергийната система
По статията работи:

Маринела Арабаджиева