НАЧАЛО » българия

Хиляди хора на шествие в подкрепа на девствената природа на Карадере

fb
3E news
fb
21-03-2014 01:53:00
fb

Хиляди хора на шествие в столицата се обявиха против одобреното от правителството застрояване на местността Карадере край Бяла до Варна, част от защитена територия Натура 2000. Протестът започна от 18 часа, а хората се обявиха за запазване на девствената природа на Карадере, едно от малкото запазени места по Черноморие. 

След като прекараха около час пред сградата на Министерски съвет, демонстрантите в защита на Карадере се отправиха на шествие. Около 19,30 ч в него участваха хиляди недоволни граждани. Те стигнаха пред Народното събрание. Част от протестиращите блокираха движението пред СУ „Св. Климент Охридски”, други продължаиха към пл. „Орлов мост”, където също последва блокада.

Хората скандираха „Искаме природа, не искаме бетон”, „Оставка”, „И преди, и сега БСП е мафия”. Малко преди шествието да стигне пред Народното събрание полицейското присъствие зад огражденията пред парламента се засили. Протестът приключи малко след 20 ч.

Причината за недоволството бе решението на правителството  в сряда вечер по време на изнесеното заседание на кабинета във Видин за сключване на меморандум с инвеститор клас А, с което ще се премине по облекчена процедура на одобрение на проекта. Инвеститор е компанията "Мадара Юръп", представлявана от офшорната фирма "Рейнбоу Малта Лимитид". Проектът се оценява на 100 млн. лева и ще бъде на над 200 дка, но не стана ясно къде точно. Над 40 акционери имат дялове в компанията, което е гаранция за прозрачност на управлението, коментира по Би Ти Ви Тим Чадуик, представител на компанията инвеститор. Всъщност фирмата се свързва с брата на Сергей Станишев, който е архитект на проекта. Лидерът на БСП отрече подобна връзка. 

Междудругото идеята за строителство в местността датира още от 2007 г., когато фирмата „Блек Сий Гардънс“ поиска да строи комплекс там, след като скандалният терен бе придобит след заменки.

Това е само проект за подкрепа на стратегически инвеститор, коментираха институциите. Тепърва ще трябва да се мине процедура по Оценка за въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост с Натура 2000, съобщиха от екоминистерството.

Екоорганизации обаче се обявиха категорично срещу решението на кабинета, даващо зелена светлина за застрояване на защитената местност. Затова и незабавно те пристъпиха към демонстрация, която беше организирана в социалните мрежи.

От Министерство на икономиката заявиха по-рано, че проектът отговаря на всички изисквания по екологичното законодателство и Закона за устройство на територията. Освен това, вчерашното решение на кабинета не давало зелена светлина за начало на строителните работи, а било само „Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект”.

От ведомството подчертават, че проектът все още е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през всички процедури по екологичното законодателство. Така или иначе, казусът Карадере изкара природозащитниците на улицата, доведе до скандали и в парламента.

По-рано през деня природозащитниците предложиха промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които забраняват всякакво строителство в защитени зони от Натура 2000 по местообитанията на 2 км от брега, зона А и Б, което би защитило редица защитени територии по Черноморието- Иракли, Странджа, Камен бряг.

Предложението, изготвено от експерти на коалицията „За да остане природа в България“ и ПП Зелените обаче не беше подкрепено от нито един от депутатите в Комисията по регионална политика в парламента, която днес обсъди промени в Закона за Черноморското крайбрежие следобед в четвъртък.

Карадере
защитена зона
Натура 2000
строителство
протести
шествие
хиляди хора
решение на правителството
Сергей Станишев
По статията работи: