Хидроенергийният сектор в България и Европа се притеснява от натиска и липсата на обективност

Предизвикателствата пред хидроенергийния сектор в България бяха представени на международния форум – RENEXPO-INTERHYDRO в Залцбург

Тенденциите в производството на енергия от вода, развитието на сектора съгласно новото европейско законодателство и актуални проблеми, свързани с успешното управление на големите съоръжения в хидроенергийния сектор бяха сред обсъжданите теми по време на деветото издание на международния форум RENEXPO-INTERHYDRO в Залцбург.  Това съобщиха от Сдружение „Хидроенергия“.

Повече от 60% от възобновяемия енергиен микс в България е генериран от ВЕЦ при най-ниска цена за обществото, в сравнение с останалите ВЕИ технологии, в размер на 74,5 лв./ МВтч. Това съобщи пред участниците във форума Боян Кършаков, председател на Сдружение „Хидроенергия“.  Той запозна участниците с ролята на хидроенергетиката в България и предизвикателствата, свързани с устойчивото развитие на сектора.

В същото време в  България през последните две години се наблюдава тенденциозен натиск върху легитимния бизнес на производители на електроенергия от вода. Фактите, отнасящи се до експлоатацията на съоръженията се интерпретират манипулативно. В същото време ролята на ВЕЦ за електроенергийната система, както и техните значителните предимства са пренебрегвани и значително подценявани.

В тази връзка Сдружение „Хидроенергия“ в сътрудничество с партньорите си на европейско ниво, включително Европейската Федерация за Възобновяема Енергия, планира конкретни стъпки относно реализиране на адекватни мерки, отнасящи се до развитието и експлоатацията на ВЕЦ, се казва в съобщението.

Както става ясно проблемът не е само български и се свързва както с неточна информация за ВЕЦ-овете, така и поради натиска от екоорганизации.


Липсата на последователна и предвидима регулаторна рамка, което оказва значително негативно влияние, както върху рентабилността на капиталовложенията, така и върху доверието на инвеститорите бяха сред основните коментари на представителите на големите енергийни компании. Участниците споделиха безпокойството си по отношение на необективната оценка и натиска, който получават от представители на екологичните организации. Коментирани бяха и последиците от разпространяването на неточна информация за ролята и предимствата на ВЕЦ, която формира негативно обществено мнение по тази тема, съобщават от Сдружение „Хидроенергия“.
Според съобщението по време на Форума са обсъдени и конкретни съвместни мерки на европейско ниво, с цел насърчаване на устойчивото развитие на хидроенергетиката, както и     популяризирането на значението на ВЕЦ.

Ключовото послание на Конференцията беше свързано с предвиденото на Европейско ниво постигане на глобално лидерство в областта на енергията от ВЕИ, което изостря необходимостта от тласък на развитието на чистите технологии. Акцент беше поставен върху приоритизирането на ВЕЦ като най-достъпна, евтина и надеждна технология за производство на възобновяема енергия, се казва още в съобщението.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари