„Хибриден“ проект за АЕЦ „Козлодуй“ с оборудване от „Белене“ предложи US посланикът

Енергетика / България
3E news
1190
article picture alt description

Посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа е предложила оборудването от АЕЦ „Белене“ да бъде използвано на площадка „Козлодуй“, съчетано с „най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици“. Това обявиха в социалните мрежи от американското посолство у нас след посещението на дипломата в АЕЦ „Козлодуй“.

„Като продължение на Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан между САЩ и България на 23 октомври, посланик Мустафа посети АЕЦ "Козлодуй", за да проучи възможността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България. Посланикът и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" обсъдиха как Козлодуй се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, които трябва да го превърнат в център на българската ядрена енергетика за следващите поколения“, обясняват от посолството.

„Двете страни обсъдиха хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици. Такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия.

Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България“, става ясно от комюникето на посолството в социалните мрежи.

Към момента идеята за хибриден проект между оборудване на „Белене“ на площадка „Козлодуй“ не е бил обсъждан от правителството. През днешния ден никой от правителството или БЕХ не е коментирал подобна идея. Според експерти това е технически възможно, но означава да се започне отначало работата по техническия проект и лицензирането на нова ядрена мощност.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща