НАЧАЛО » българия

Хасан Адемов: Ще въведем по-гъвкави форми на трудова заетост

Законодателните промени обаче ще станат само в диалог със социалните партньори, при гарантиране правата на работниците и в хармония с регламентите на ЕС, каза социалният министър

fb
3E news
fb
11-02-2014 02:23:00
fb

Правителството предвижда да въведе по-гъвкави форми на трудова заетост чрез промени в Кодекса на труда. Законодателните промени обаче трябва да бъдат направени в съответствие с европейските регламенти, да са в резултат на обсъждане със социалните партньори – работодателски организации и синдикати и да гарантират правата на работниците и служителите.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по време на Националния форум "Правителство–бизнес", който се провежда днес в НДК по инициатива на премиера Пламен Орешарски. Министърът отговори на въпроси на бизнеса за промените в трудовото законодателство.

Адемов акцентира върху това, че през последните 10-15 години всички промени в трудово-осигурителното законодателство са предприемани при висока степен на съгласие в рамките на Тристранното сътрудничество, особено по-трудните за решаване въпроси.

При изготвяне на промените обаче не трябва да се допуска агенциите за временна заетост да се превърнат в инструмент за постоянни временни договори, които да заобикалят трудовото законодателство, подчерта Адемов. Дебатите за разширяване на обхвата на извънредния труд трябва да гарантират здравословно работно време на персонала. Гъвкавото работно време пък не трябва да нарушава законовите изисквания за дневната и междуседмичната почивка на работниците, каза министърът.

Освен в областта на трудовото законодателство, бизнесът е внесъл много предложения в социалното министерство и за промени в осигурителното законодателство, като основен ориентирото ще са препоръките на Европейската комисия към осигурителната ни система. Адемов припомни, че Брюксел ни ограничава на ранното пенсиониране и поставя изискване за изравняване на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените, но в по-далечна перспектива.

По отношение на ранното пенсиониране пък имало сключено тристранно споразумение от 2010 г., което определя ангажиментите на държавата и работодателите. Правителството предлага на социалните партньори да преразгледат тези ангажименти.

 

Хасан Адемов
гъвкава трудова заетост
Кодекс на труда
промени
По статията работи: