Френската долна камара прие законопроекта за реформа на енергийния пазар

Той ще принуди бившия енергиен монополист EDF да продаде половината от ядреното си производство на конкуренти

Долната камара на френския парламент прие законопроект, който ще принуди бившия енергиен монополист EDF да продаде половината от ядреното си производство на конкуренти, за да се гарантира конкуренция на пазара на електричество.
Предстои законопроектът да мине на четене в горната камара на парламента.
На теория френският пазар е напълно либерализиран от юли 2007 г. в съответствие със законозателството на ЕС, но конкуренти на EDF като Poweo и GDF Suez се борят да привлекат потребители, защото имат достъп само до незначителна част от произведеното електричество.
EDF оперира 58 ядрени реактори в страната, които осигуряват близо 80% от потребностите от електричество в страната и които според конкурентите й й осигурява конкурентно предимство.
Законопроектът ще принуди EDF да продаде мощности за производство на 100 тераватчаса електроенергия на други европейски производители, които ще предлагат електричество на френските домакинства и на индустрията.
Политическите противници на управляващите твърдят, че реалната либерализация ще повиши цените на електричеството с 11-15%. Законопроектът ще придобие силата на закон от януари 2011 г.
Електричеството във Франция е с около една трета по-евтино в сравнение със средната цена за Европа благодарение на ядрените реактори, които станаха печеливши след употреба в продължение на 30 години.
Френските профсъююзи характеризираха законопроекта като пладнешки грабеж.
"Французите финансираха чрез сметките си за електричество ядрения сектор на страната, който принадлежи на EDF и който първоначално беше проектиран да гарантира енергийната независимост на страната," се казва в декларация на профсъюзите от началото на юни. Докато EDF настоява, че няма да продава електричество на конкурентите си за по-малко от 42 евро за мВч, френският енергиен регулатор смята, че цената трябва да е по-близо до 37 евро за мВч.
Според регулатора цена от 42 евро ще означава, че регулираните цени на електричество за домакинството ще скочат с 11% през следващата година, а после ще поскъпват с 3.5% годишно до 2025 г.
Пазарът на едро на електричество във Франция е едва една десета от германския пазар при търговски обем от 500 тераватчаса годишно.
Законопроектът предвижда цената на електричеството да се формира от възвръщаемостта на собствения капитал, оперативните разходи, инвестиционните разходи и раходите за удължаване на живота на реакторите.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари