НАЧАЛО » българия

Фонд "Сигурност на енергийната система" ще повиши цената на тока на свободния пазар, смята Калоян Стайков

fb
3E news
fb
13-07-2015 12:38:00
fb

Създаването на Фонд „Сигурност на енергийната система” ще повиши цената на електроенергията на свободния пазар. Това коментира икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков пред радио „Фокус“.

„Фондът ще генерира 5% приходи от реализираните продажби на всички производители на електрическа енергия всеки месец, което създава допълнителен разход за производителите, а той в крайна сметка ще бъде платен от потребителите на свободния пазар”, каза още Стайков.
„Тъй като цената за домакинствата все още е регулирана, КЕВР може да реши да не включи тази цена за домакинствата и за небитовите потребители, които са на ниско напрежение. Това обаче ще се прехвърли върху останалите потребители, които са на свободния пазар. Това е индустрията, заради която се правят във момента постъпки. Или отстъпки в цената за зелена енергия, заради която се пише специална наредба.

От една страна се търсят мерки, за да се облекчи индустрията, но от друга, се налага допълнителен данък, който в крайна сметка ще им увеличи цената. В общи линии двете мерки имат противоположен ефект.

Като цяло няма смисъл да се разделя цената, защото в крайна сметка тази цена ще бъде платена от крайния потребител“, коментира експертът. 
Калоян Стайков каза още, че либерализацията на енергийния пазар у нас трябва да се случи възможно най-скоро, но в същото време обмислено, а и да има достатъчно подготовка. Според него ако прибързано се отвори пазара, има риск да настъпи тотален хаос.

 

Фонд "Сигурност на енергийната система"
цена на електроенергията на свободния пазар
зелена енергия
Калоян Стайков
По статията работи:

Маринела Арабаджиева