НАЧАЛО » българия

Фонд "Сигурност на енергийната система" е възможност за прехвърляне загубите от регулирания на свободния пазар

fb
3E news
fb
22-07-2015 04:33:00
fb

Фонд „Сигурност на енергийната система“ е още един канал за кръстосано субсидиране. Това коментира интервю за Агенция „Фокус” Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. „Производителите, които търгуват на свободния пазар – „Марица Изток 2”, АЕЦ „Козлодуй” и НЕК формират почти цялата част от търгуваната електроенергия там и според мен автоматично ще прехвърлят този допълнителен разход върху клиентите. Освен това, ако КЕВР не включи този допълнителен разход в крайните цени на регулирания пазар, това означава, че компаниите, работещи там, ще натрупат загуби. Две от тези три компании работят едновременно на регулиран и на свободен пазар и ще прехвърлят тези загуби на свободния пазар, както правят и в момента”, смята Стайков.

Според него, ако може да очакваме някакво увеличение в рамките на тези 5 % в цената на „Марица Изток 2”, то за АЕЦ „Козлодуй” и НЕК увеличението ще бъде още по-високо, защото те трябва да компенсират, освен загубата на приходи от свободния пазар, загубата на приходи и от регулирания, в случай, че КЕВР не ги признае за регулаторни цели.

„АЕЦ „Козлодуй” например продава по регулирана цена 29, 03 лв. за мегават час на регулиран пазар, а на свободния пазар праговете започват от 60 лв. Тази голяма разлика просто няма как да се аргументира. Няма логическо обяснение за нея. По-скоро всичко ще се прехвърли на свободния пазар в момента и съответно това няма да е добре за потребителите”, твърди експертът. По думите му няма абсолютно никаква разлика дали ще се наложи една по-висока такса „Задължение към обществото” или тя ще е по-ниска, но заедно с нея ще има и някакъв дължим разход от страна на производителите, който ще рефлектира в по-висока цена.

„В крайна сметка потребителят на свободния пазар не го интересува как точно са разпределени отделните такси, а го интересува крайната цена, а тя просто нараства по един или друг начин”, допълни Калоян Стайков. 

 

Фонд Сигурност на енергийната система
ТЕЦ
АЕЦ
НЕК
кръстосано субсидиране
Калоян Стайков
По статията работи:

Маринела Арабаджиева