НАЧАЛО » българия

Фонд "Сигурност на електроенергийната система" отчита добри резултати

fb
3E news
fb
04-09-2015 02:53:00
fb

Фондът за сигурност на електроенергийната система отчита доста добри резултати. Само за периода от 24 юли 2015 г., когато законът влезе в сила до 31 юли постъпилите средства са 3 млн.лв., като това не е от всички производители. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти. „Оптимист съм по отношение на Фонда“, каза тя. Петкова уточни, че отличници по вноски на средства във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ са държавните дружества. „НЕК също е определил своето задължение и сега очакваме да бъдат преведени парите, а също и от ТЕЦ „Марица Изток 2“

Производителите са доста стриктни и коректни по отношение на плащането, което е знак, че отношенията в българската енергетика тръгват в една доста по-добра посока“, коментира Петкова.

По отношение на проверките на ЕСО и ЕРП-та, министърът уточни, че те текат активно от 2 септември. Целта е да се провери готовността на системата за есенно-зимните условия, за да не бъдем изненадани. „Извлекли сме своите поуки, направили сме своите изводи от ситуацията през месец март, когато 1179 населени места останаха без електричество и захранване“, обясни министър Петкова. Тя обясни, че заедно с ЕРП-та дейността е организирана така, че да бъдат проверени критичните места от месец март, „за да се види какво се е случило там, дали ЕРП-та са предприели действия да отстранят остарели, амортизирани съоръжения. Ако това не е така ще дадем съответни предписания това да се случи максимално бързо, така че да не бъде поставен под риск сигурността на българските граждани и бизнес“, обясни Петкова.

В коментар за огласените в края на лятото заплахи на българският бизнес за протести, министър Петкова заяви, че е в добър диалог с бизнеса. „Нашите отношения с бизнеса се свеждат до това да разработим наредба, която е свързана с намаляване на тежестта върху индустрията по отношение на енергията от ВЕИ. Тя е факт, изпратена е в ЕК, поискана е пренотификация и ние с колегите от ЕК поддържаме диалог, така че документът да бъде нотифициран максимално бързо и да влезе в сила“, каза Петкова.

 

фонд Сигурност на електроенергийната система
ЕСО
ЕРП
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева