Фондовата ни борса придоби БНЕБ за 5,2 млн. лева

Източник: БФБ

Българска фондова борса-София придоби 100% от капитала на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). 5.2 милиона лева е стойността на сделката между БФБ-София и Български енергиен холдинг (БЕХ), който беше едноличен собственик на Енергийната борса. 4 милиона лева от цената са платени при придобиването на акциите. Oстаналите 1.2 млн. лв. ще бъдат преведени на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец от прехвърлянето на капитала, информираха от Българската фондова борса.

„Това е знаков момент, който ще повлияе положително на търговията с електрическа енергия в България като доведе до по-голяма прозрачност и ускори процеса по либерализация на този пазар. Убедени сме, че със сериозния си опит в организирането на регулирана търговия и като публична компания ще допринесем за устойчивото развитие на Енергийната борса в България.“, обясни изпълнителния директор на БФБ Васил Големански.

Енергийната борса ще оперира като дъщерна компания на БФБ-София. Плановете са двете организации да работят съвместно за разширяване на портфолиото чрез въвеждането на нови пазари и услуги.  

Малко по-късно днес БНЕБ ще представи и своя нов сегмент в търговията - за пазар в рамките на деня.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари