НАЧАЛО » българия

Фирмите за скрап протестираха на граничен пункт Капитан Андреево

fb
3E news
fb
14-07-2014 12:56:00
fb

Десетки фирми, изкупуващи скрап от цялата страна се събраха на прост пред ГКПП Капитан Андреево.Причината е влизането в сила на новите правила за изкупуване на отпадъци. Те предвиждат физически лица да могат да предават вторични суровини само на общински площадки,но не и в частните изкупни пунктове. 

Над 70% от работата ни е свързана с изкупуване от физически лица и тези промени ни обричат на фалит, коментираха от бранша. Според тях промените засягат близо половин милион души и най-вече ромско население, които се препитават от предаване на вторични суровини или работят в пунктовете.

Протестиращите настояват за забавяне на влизането в сила на Закона за управление на отпадъците до 2016 година, за да има време да бъдат приети промени, които да гарантират съществуването на бизнеса им. Общинските площадки, които трябва да събират металните отпадъци от домакиснтвата безвъзмездно все още не са изградени. Това напрактика означава, че законът не може да се изпълнява, защото хорат няма къде да предват металните отпадъци. Фирмите все пак ще продължат да изкупуват скрап нелегално, което означава влизане в сивия сектор, предупредиха от бранша. Министерството на околната среда и водите призна, че законовата дупка ще постави в затруднение и контролните органи, които трябва да глобяват от една страна бизнеса, който работи нелегално, а от друга всички общини, които не са изградили тези площадки, което е невъзможно.

Бизнесът  смята, че промените са лобистки и в полза за оползотворяващите организации, които ще могат впоследствие на сключат договори с общините за използване на ресурса от площадките безвъзмездно, за да отчитат дейност. ЕС предвижда над 200 млн. лева за изграждане на тези площадки, на които хората безплатно трябва да предават отпадъците си.

Фирмите искат незабавно приемане на промените в закона, за да може да продължат своята работа, а общините да изградят общинските площадки междувременно. Ако това не се случи заплашват с блокиране на граничния пункт Капитан Андреево.

фирми
скрап
рециклираща индустрия
закон за управление на отпадъците
физически лица
предаване
пунктове
По статията работи: