НАЧАЛО » българия

Утре внасят мерки за решаване на проблема с тютюна

Новите поправки в Закона щели да балансират сегашната пълна либерализация на бранша и предишната тотална регулация на пазара

fb
3E news
fb
15-01-2014 03:19:00
fb

„Утре ще представим пакет от мерки, в това число и спешни, за трайно решение на проблема по изкупуване на тютюна.“ Това съобщи от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

Изявлението му бе по повод проблемите с последната изкупна кампания на суровината, която се забави с над два месеца и стартира с по-ниски от миналогодишните от страна на фирмите. Производителите се вдигнаха на протести, като обвиниха лицензираните търговци в картелно споразумение да протакат максимално кампанията, за да свалят цените. „Не можем да оставим 100 хиляди семейства в ръцете на който и да е картел“, обоснова се Местан за готвените непазарни мерки за бранша.

„Готвените промени в Закона за тютюна ще бъдат обсъдени с реалните тютюнопроизводители и с членовете на Консултативния съвет по тютюна, за да бъдат максимално полезни на заетите в сектора. Освен това се работи по конкретни възможности за държавно подпомагане на сектора.“ Това пък обяви зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов на срещата си производители на ориенталски сортове от областите Благоевград, Хасково и Кърджали. Той е зам.-министър на земеделието и храните от квотата на ДПС.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за въвеждане на минимални изкупни цени на суровината, които да залегнат в договорите между търговци и производители, промените в минималните изисквания за изкупуване на тютюн, създаването на регистри на тютюнопроизводителите и на търговците, връщането на държавните оценители по качеството на реколтата при възникнали спорове между стопани и търговци. Това става ясно от прессъобщение на агроведомството.


Преди година с промени в закона държавата въведе пълна либерализация и свободни пазарни отношения в бранша, за които обаче нашите малки тютюнопроизводители не са готови, тъй като ги противопоставя на няколко мултинационални компании, заяви той. При сегашното законодателство липсва и информация за броя на тютюневите стопанства, производителите и фирмите-изкупвачи на суровина. Новите поправки в закона целят да се намери баланса между сегашната ситуация на пълна либерализация и предишната тотална регулация на пазара, подчерта зам.-министърът.

Тютюнопроизводството е сред малкото земеделски сектори, които през следващите 7 години няма да получат европейско подпомагане. България не може да промени и референтния период на държавно дотиране, от който ще се възползват само стопаните, декларирали площите си в периода 2007-2009 г., припомни зам.-министърът.

Абазов препоръча на хората от бранша да се обединят в организации на производители, за да постигат по-висока цена на договаряне с фирмите. За пореден път той ги призова да не се осланят само на тютюна като източник на доходи, а да подхванат и други земеделски производства, които също са обект национално и европейско подпомагане.

Тютюнджиите преобладаващо живеят в неразвити, полупланински и високопланински райони и могат например да кандидатстват за средства от ЕС по Втори стълб от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) с проекти за развитие на необлагодетелствани райони, за малки стопанства, млади фермери, за агроекология, за зелени плащания и противоерозионни мероприятия.

Междувременно днес се разбра,че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала за наличие на картелно споразумение между търговците на тютюн. Министър-председателят Пламен Орешарскипък обяви, че утре ще се срещне с представители на фирмите-изкупвачи.

тютюнопроизводство
Закон за тютюна и тютюневите изделия
промени
непазарни промени
държавно подпомагане
По статията работи: