НАЧАЛО » българия

Унгария поиска от Германия разяснения за правото на придвижване на нелегални имигранти в ЕС

Чехия и Великобритания също критикуват действащите практики за приемане на всички мигранти в общността, без да се отчитат причините, поради които те се преселват

fb
3E news
fb
31-08-2015 12:49:00
fb

Унгария е помолила Германия за разяснения относно законовата ситуация с правото на придвижване на нелегалните имигранти в рамките на ЕС, предаде Reuters, цитирана от агенция Фокус.

Говорителят на унгарското правителство Андраш Гиро-Шас заяви, че според шенгенския правилник имигрантите могат да напуснат Унгария само ако притежават валидни документи за пътуване и визи от техните страни на произход. Това е причинило масови струпвания на имигранти, чакащи по гарите на Будапеща.

По думите на Гиро-Шас , германия е изразила по-мека позиция спрямо имигрантите, идващи от Сирия и това е породило „надежди сред тях“.

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сийярто пък нарече „безоснователни“ обвиненията от страна на министъра на външните работи на Франция Лоран Фабиюс, че унгарските власти затварят границите си, за да не допуснат бежанци от Северна Африка и Близкия изток, предаде Интерфакс.

„Вместо да се правят шокиращи и безпочвени изводи, би трябвало да се концентрираме върху търсенето на общо решение на въпроса за Европа“, заяви Сийярто, като отбеляза, че френският посланик в Будапеща е бил привикан в унгарското министерство на външните работи във връзка с изказванията на Фабиюс.

Чехия също повдига въпроса с нелегалните мигранти. По-голямата част от имигрантите в Чехия са в страната незаконно и след като са нарушили закона те трябва да бъдат върнати на техните страни, а не да бъдат настанявани в разнообразни по вид центрове, смята чешкият президент Милош Земан, предаде Radio Prague .

По думите на Земан, правителството на Чехия се е съгласило да приеме доброволно 1500 бежанци, а всички останали имигранти се намират в страната незаконно.

„По-голямата част от имигрантите идват тук поради икономически причини. Те идват от бедни страни, които не са обхванати от война, като Еритрея, Сенегал, Косово и Пакистан“, заяви чешкият президент.

Свободното придвижване в ЕС означава да имаш свободата да се преместиш с цел започването на работа, а не да търсиш социални помощи, заяви министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей, цитирана от The Sunday Times.

„Ние трябва да вземем някои решения, да се изправим срещу някои силни интереси и да възстановим оригиналния принцип. Имигрантската криза от това лято се изостря заради европейската система за липса на граници. Имиграцията към Великобритания е твърде висока“, заяви Мей.

бежанска криза
имигранти
Унгария
Чехия
мелегални имигранти
По статията работи:

Галина Александрова