НАЧАЛО » българия

Ултиматумът на превозвачите изпълнен – блокадата падна

fb
3E news
fb
13-02-2014 08:29:00
fb

Приключи блокадата на българо-турската граница, обяви официално министърът на външните работи Кристиян Вигенин, цитиран от bTV. Фирмите и на двете страни трупат големи загуби - затова българското правителство ще освободи половината разрешителни, които очаква турската страна, обясни той.

 

В понеделник, малко след като десетки превозвачи блокираха границата, браншът излезе със становище, че застава зад тях, като заплаши дори с протести в София. Ултиматумът им бе в срок от три дни правителството да се намеси и да вземе спешни мерки за разрешаването на проблема и изтегляне на датата на двустранната среща. Същия ден вицепремиерът Даниела Бобева официално ги подкрепи и се включи в преговорите. А вчера зам.-министърът на транспорта Антон Гинев замина спешно за ГКПП “Капитан Андреево”, докато началникът му Данаил Папазов бе на работна визита в Сингапур.

 

Вигенин каза още, че двустранната среща между България и Турция се изтегля с няколко дни по-рано и вместо на 21 февруари, ще се проведе на 17-и. Очаква се, че казусът с транзитните разрешителни този път да бъде решен цялостно. “Има становище от турския транспортен министър, който се ангажира с цялостен нов подход по проблема”, коментира външният министър.

 

 Километрични опашки от товарни автомобили чакаха 3 денонощия на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово"на българо-турската граница. На "Капитан Андреево" опашката достига 10 км, а на "Лесово" - 7 км.

 Не се допускаха само товарни автомобили с еднократни разрешителни, докато притежателите на тъй наречените СЕМТ разрешителни можеха да преминават. Проблеми нямаше и за леките автомобили и автобусите. Пунктовете бяха блокирани от малки и средни превозвачи, които протестират срещу анулирането на транзитнтие разрешителни за Турция.

българо-турска граница
блокада
Кристиян Вигенин
превозвачи
разрешителни за транзит
По статията работи: