НАЧАЛО » българия

Украйна започва приватизация на енергийните си компании

Страната смята да направи актуализация на бюджета си. Гривната поевтинява драстично спрямо долара

fb
3E news
fb
04-03-2014 03:36:00
fb

Украйна започва приватизация на енергийните си компании, това заяви днес изпълняващият длъжността премиер на страната Арсений Яценюк, цитран от vesti.ru. Според него предприятието „Нафтогаз Украйна“ е непрозрачна структура, утежняваща бюджета на страната. „Аз ще ви разкажа за идеята за приватизация на енергийния сектор чрез прозрачни процедури: ще се приватизират „Черноморнефтегаз“ и други компании, които са част от Нафтогаз Украйна“, каза Яценюк в Киев при срещата си с представител на европейските бизнес асоциации. Той смята че приватизацията ще прекрати корупцията в енергийния сектор, съобщава Интерфакс.

Премиерът заяви също за възможността за преработка на бюджета, който според него е базиран на нереални показатели. „По предварителна оценка става въпрос за съкращаване на държавния бюджет от 65 до 80 млрд. гривни“, уточни той. Бюджетът през тази година е утвърден с приходи от 385,3 млрд.гривни в това число и общ фонд от 345,46 млрд. гривни и разходи от 462,21 млрд. гривни в това число в общия фонд – 408,07 млрд.гривни. Предвижда се и дефицит от 71,56 млрд. гривни.

Самапровъзгласилото се правителство на страната, според vesti.ru на 28 феврари публикува планът за първите реформи, които ще предприеме. Сред тях са орязване на отстъпките и социалните програми, рязко повишаване на цените на газа и други комунални услуги, увеличение на пенсионната възраст. Сега дори без наличието на каквито и да са реформи бензинът започна да поскъпва, отбелязва изданието.

Украйна се нуждае спешно от 35 млрд. долара. При това държавният дълг вече е 130 млрд. долара. Новият шеф на Националната банка на страната до скоро полеви командир от Майдана въведе строги ограничания при отпускането на валута. Премиерът на страната Арений Яценюк се страхува от изтичане на капитали. За два месеца националната валута се срина с 20 процента и вече прехвърли психологическата граница от 10 гривни за долар. В уличните обменни бюра доларът се търгува за 12 гривни. Но дори и при завишени нива чуждестранна валута не може да се купи.

„Най-големият проблем на Украйна е това, че страната е във физиески банкрут, икономиката рухна“, заяви по-рано говорителят на Съвета на Руската федерация Валентина Матвиенко, призовавайки украинските политици в Киев да мислят за народа, за страната си, а е не за политическите си амбиции.

Русия е заинтересована от мирна, стабилна и процъфтяваща Украйна, отбеляза Матвиенко. - И разбира се, ние в крайна сметка не сме заинтересовани от разпада на Украйна. Ние сме за запазване на държавността на Украйна, за запазване на териториалната й цялост“. Що се касае до Крим, тяотбеляза, че жителите на автономната република иската да получат по-голяма автономия. „На тях им омръзна диктата на Киев, „- Ние разбира се сме длъжни да окажем помощ на Крим и другите региони, където живеят руснаци и просто на братския украински народ. Но доката в Украйна няма легитимна власт, ние не може да говорим днес за многомилиардни кредити в рамките на тези споразумения, които бяха подписани, заяви Матвиенко.

Арсений Яценюк
Украйна
приватизация
енергийни компании
бюджет
актуализация
инфлация
По статията работи:

Георги Велев