НАЧАЛО » българия

Започна строителството на трафик-кулата в Бургас

По отношение на водния транспорт се наблюдава най-слабо усвояване на средства по ОП “Транспорт”

fb
3E news
fb
16-04-2014 05:00:00
fb

Заместник-министърът на транспорта Петър Киров удари първа копка на строежа на Бреговия център в Пристанище Бургас. Утре ще стартира и изграждането на такъв във Варна, като идеята е двете кули да са в постоянна връзка, за да гарантират сигурност и безопасност на всички плавателни съдове в морската акватория.

За съжаление към момента най-слабо усвояване на средства по ОП “Транспорт” се наблюдава именно по отношение на водния транспорт, изтъкна зам.-министърът, цитиран от “Фокус”. Обяснение за това Киров намира в забавянето от страна на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” да изгради необходими административен капацитет.

Новият брегови център се очаква да бъде готов през ноември тази година, след като концепцията за него бе променяна на няколко пъти. Сега действащият е разположен в сграда, строена през 1997 г. като редови пост в Пристанище Бургас. Заради дългогодишната експлоатация обаче той достигнал максималното възможно натоварване на основната конструкция и поради тази причина не се позволяват каквито и да било разширения.

Архитектурата му е съобразена с облика на новата морска гара, която се намира в непосредствена близост до него. „Освен всичко кулата ще бъде една своеобразна атракция, защото тя ще бъде ситуирана на входа на бургаското пристанище. Успяхме да защитим нейния дизайн да си кореспондира с вече изградената Морска гара”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Новият център е част от един от лотовете по проекта за развитието на Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS), по който се инвестират общо 30 милиона лева. В резултат на изпълнението на третата фаза на проекта ще бъде разширена сега функциониращата й част, така че да обхваща цялата брегова ивица и да даде възможност за интегриране на всички комуникационни подсистеми в единна национална морска информационна система. Също така ще бъде създаден Национален център за електронен документооборот за морския транспорт („едно гише”).

През юни 2015 г. влиза в сила Директива на ЕС, която задължава всички държави-членки да създадат една организация за електронно обслужване на корабите, които посещават пристанището, коментира Киров. „Идеята на това електронно гише, което да бъде изградено чрез този проект, е всички гранични служби, независимо дали те са гранично-полицейски, фитосанитарни, ветеринарномедицински, всички тези служби, да събират информацията, която им е необходима от един единствен източник. По този начин ще се улесни работата на агентите, ще се намали бюрокрацията в пристанището и съм сигурен, че това ще допринесе допълнително и за развитие на бизнеса, който е свързан с пристанището”, добави той.

пристанище Бургас
брегова кула
воден транспорт
Петър Киров
първа копка
По статията работи: