НАЧАЛО » българия

Ниски цени на тока = малко инвестиции и повече аварии

Не е задължително поскъпването да е за сметка на домакинствата и бизнеса, приходите на ЕРП-тата могат да се увеличат чрез по-справедливо разпределяне на цените по веригата производство - пренос - доставки - крайни потребители

fb
3E news
fb
12-02-2014 11:19:00
fb

Не е задължително да се увеличи цената на тока за крайните потребители. Може вътре в самата верига да се преразпределят приходите, така че крайната цена на услугата да си остане същата. Това обясни днес пред Нова телевизия Калина Трифонова, член на управителния съвет на EVN България. Тя припомни, че ДКЕВР намали на EVN технологичните разходи много драстично през последната година. За осем месеца технологичните загуби на дружествата бяха намалени от 15 на 12 процента, после от 12 на 10 на сто и накрая от 10 на 8%. „Това са загуби, които се реализират в процеса на производство, трансформация и пренос на електричеството. Тези разходи остават непокрити”, заяви още Трифонова. Тя добави, че за 8 години цената на тока се е покачила с 45%, като само 1,1% отиват в разпределителните дружества. Останалата част отива в производителите, ЕСО и обществения доставчик.

Тя обясни, че заради орязаните средства на дружествата им е все по-трудно да поддържат добрите нива и качественото електроснабдяване. „Ние ще бъдем принудени с минимални средства да поддържаме постигнати добри нива на качество. Може би не догодина, но ако тази тенденция продължи, през следващите няколко години ще има повишение на аварийността“, обясни още Трифонова.

От EVN припомниха, че за осем години целенасочени инвестиции от над 1 млрд. лева са успели да намалят аварийността по електроразпределителната мрежа с 40%. Годишно трябва да инвестираме 130 милиона лева за да поддържаме мрежата”, припомни Трифонова. 1В същото време ДКЕВР признава инвестиции в мрежата от около 100 млн. лв. „Много е лесно да хвърлиш черна кампания по крайните снабдители във веригата, които са в контакт с клиента и събират парите за всички назад”, завърши Трифонова.

Припомняме, че освен EVN и „Енерго-Про“ поиска увеличение на тарифите с между 7 и 9%. Причините са същите като при EVN като дружеството от Североизточна България изпитва все по-големи затруднения да поддържа в добро състояние мрежата. Експерти обясниха, че ако в продължение на няколко години се запази тази тенеденция ДКЕВР да не признава реалните разходи за доставка на ток, то качеството на тока ще падне до нивата отпреди приватизацията на електроразпределителните предприятия. По този начин всъщност и самите предприятия могат да се декапитализират.

Междувременно заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев обясни, че ако зависи от депутатите, ще се направи всичко възможно това увеличение, на тока да не се случи. В крайна сметка това се решава от ДКЕВР, която е независим орган, но се надявам, че колегите ще проявят разум, Куюмджиев пред БНР.

"За мен е странно защо ЕРП-тата винаги желаят инвестициите им да бъдат възвърнати в рамките на една година. Това, което те се опитват да направят и вече девет години правят, е, че казват: "Ние, за да поддържаме мрежата и да инвестираме в инвестиции, ни трябват 100 единици. Моля те, скъпа държаво, дай ни над 108 единици и ни гарантирай 8% печалба в рамките на тази година". Всеки нормален бизнес трябва да инвестира в бъдещото си развитие. За мен е недопустимо непрекъснато да се вайкат и да казват: "Ние сме много нещастни, трябва винаги да ни давате пари, за да можем да си гарантираме печалбите", коментира още депутатът от БСП.

Тези две намаления на електроенергията, които се получиха миналата година, бяха на база балансиране по нов начин за целия сектор. Успяхме да намерим резерви, с които преди това беше злоупотребявано. Така цените за бизнеса спаднаха с 15-20%. Ние сме на прав път и не вярвам да се стигне до увеличаване на цените по никакъв повод", каза още Куюмджиев.

Той уточни, че в МС работи експертна група, която се очаква да излезе със стратегия за развитието на българската енергетика до 2030-а година. Следваща стъпка в тяхната работа е създаването на визия до 2050 г.

По отношение на пристигналото вчера писмо от топлинните счетоводители до парламентарната комисия по енергетика, той обясни, че исканията им се разминават категорично с това, което трябва да се случи с топлофикацията.

Милена Стоянова, представляваща топлинните счетоводители, обясни притесненията им. Едно от тях е, че в обсъжданите промени в Закона за енергетиката се дискутира вариант за разпределение на "кубатура" или на практика отнемането на правото на избор на клиентите да плащат толкова, колкото са потребили, а да плащат наравно. "Това беше система, която работеше преди 15 години. Доказано е, че тя води до по-високи сметки за потребителите и от тази гледна точка ние сме притеснени, че отново се повдига този въпрос. Категорично ЕК е предвидила, че изчислението на сметките за парно трябва да се случват с измервателни уреди. Това е задължително за целия ЕС от края на 2016 г., така че да се коментира в момента темата за някакъв друг вид разпределение, е несъстоятелно, тъй като след 2 години ще се наложи отново да се върнем на системата, която доказано е най-добрата и най-справедливата", заяви още Стоянова.

електроенергия
цена
доставчици
ЕРП
Калина Трифонова
Явор Куюмджиев
топлинни счетоводители
По статията работи:

Георги Велев