НАЧАЛО » българия

Тютюнопроизводители блокираха международен път Е 80 за Гърция и Турция

Стопаните подпалиха бали с продукция на магистралата в знак на протест срещу забавяне на изкупната кампания и ниските изкупни цени

fb
3E news
fb
06-01-2014 01:39:00
fb

Около 200 тютюнопроизводители от цялата страна блокираха с колите си в 12.00 часа международния път за Турция и Гърция Е 80 край Харманли в знак на протест срещу закъснялото с повече от 2 месеца изкупуване на ориенталските тютюни от сорт „Басма“. Те негодуват и срещу крайно занижените изкупни цени, които им предлагат фирмите за суровината – с 1-2 лв. под миналогодишните. Стопаните обвиниха коалиционното правителство, че ги е подвело с измамни обещания, че кампанията ще стартира безпроблемно след 3 януари.

Въпреки, че блокадата продължи само 5 минути, от едната страна на платното към Харманли се образува дълга колона от превозни средства, предаде БНР.

Протестът на тютюнджийте е организиран от Националната асоциация на тютюнопроизводителите, но има и подкрепата на Областната управа на Благоевград и лично от Муса Палев, както и от кметовете на общини, където тютюнът е основен поминък на населението и няма алтернатива. Стопаните скандираха: „Искаме достойно заплащане за достойния си труд“. Те разпиляха чували с продукция по пътното платно и го подпалиха.

В декларация до търговските фирми председателят на брашовата асоциация Цветан Филев призова за спешен старт на изкупната кампания за ориенталския тютюн и за спазване на обещания краен срок – до 28 февруари. Браншът настоява и за запазване на миналогодишните цени от 7-7,50 лв. за килограм, на които фирмите са изкупували реколтата им. Заедно с декларацията те разпространиха и подписка, че няма да се поддадат на фирмите като им продадат продукцията си на всяка цена.

Досега само една фирма е започнала да изкупува ориенталския тютюн, но предлагала между 5-5,50 лв. за килограм. Филев е категоричен, че голямото забавяне на изкупната кампания се дължи на картелно споразумение между търговците с цел да намалят цените, което вече е налице.

Изкупната кампания на реколтата от 2012 г. започна още през ноември. Тютюнджийте се опасяват, че ако това протакане продължи, суровината, която е много по-качествена от предишната реколта, ще започне да се разваля и цената й наистина ще падне. Те определиха като спекулации твърденията на експерти-прекупвачи, че реколтата им не е качествена.

тютюнопроизводтели
протести
изкупна кампания
изкупни цени
По статията работи: