НАЧАЛО » българия

Тютюнопроизводители блокират международен път Е-80 край Харманли в понеделник

fb
3E news
fb
03-01-2014 02:13:00
fb

Над 2500 тютюнопроизводители от цялата страна излизат на протест в Харманли на 6 януари. Заради крайно забавената изкупна кампания на суровината те ще блокират от 10.00 часа на Йордановден международен път Е-80. Това съобщи за "Фокус” зам.-председателят на Национална асоциация на тютюнопроизводителите Асен Кичуков, който уточни, че заявлението за протест вече е пуснато.

Освен от протакането на кампанията с близо 2 месеца на ориенталските тютюни от сортова група „Басми”, производителите негодуват и от доста по-ниските изкупни цени – със 70-80 ст. за кг в сравнение с миналогодишната реколта и то при положение, че тазгодишната е със значително по-добро качество, каза Кичуков. Тютюнопроизводители са убедени, че има картелно споразумение между търговските фирми да забавят изкупуването на продукцията, за да свалят цените.

Според стопаните кампанията е можело спокойно да започне през ноември, което в предишни години се е случвало. Тази година фирмите се оправдават за протакането с метеорологичните условия. Хората обаче са били готови с балирането и кашонирането на суровината още в началото на декември, категоричен е Кичуков.

Алтернативната култура, която може да замени производството на тютюн, е качественият тютюн, смята още той. През 2014 г. държавата ще отдели 100 млн. лв. за национални плащания от референтния период 2007–2009 г. Това обаче също няма да удовлетвори всички стопани. Около 10% от бенефициентите за ориенталските тюютни няма да получат нито лев помощ от държавата, тъй като са започнали това производство след 2009 г.

тютюнопроизводители
протести
блокада на пътища
изкупна кампания
По статията работи: