НАЧАЛО » българия

Тютюнопроизводителите стягат протести на Йордановден

Фермерите са недоволни от забавянето на изкупната кампания

fb
3E news
fb
02-01-2014 12:20:00
fb

На 6 януари (Йордановден) тютюнопроизводителите от Джебелския край ще предприемат ефективни протести с блокиране на възлови кръстовища и офиси на търговски фирми, ако до тогава търговците не започнат да изкупуват суровината. Това предупреди председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Фермерите ще протестират срещу голямото забавяне на изкупната кампания на ориенталските сортове тютюн. Ако до края на седмицата фирмите започнат да изплащат суровината на хората, бунтове няма да има, обясни Филев. В противен случай земеделците ще затворят пътища и ще голят бали с тютюн.

По данни на асоциацията през 2013 г. са произведени 13 000 тона ориенталски тютюн от сорта "Джебел басма", а досега са изкупени едва 300 тона или под 3% от реколтата. Забавянето на кампанията влошава качествата на произведената суровина и цената й пада, тъй като стопаните не разполагат с условия за продължително съхранение.

Министърът на земеделието Димитър Греков инициира преди Коледа среща между производителите и фирмите, на която бе постигнато съгласие изкупуването на ориенталския тютюн да стартира от 2 януари и да приключи до 6 януари заедно с изплащането на продукцията.

тютюнопроизводтели
изкупна кампания
забавяне
протести
По статията работи: