НАЧАЛО » българия

Тютюнопроизводителите нямат алтернатива, призна земеделският министър

Само до преди седмица проф. Греков съветваше стопаните де търсят други начини за препитание

fb
3E news
fb
31-01-2014 03:33:00
fb


Производителите на тютюн нямат възможност да отглеждат някаква друга култура или да се занимават с нещо друго, заяви изненадващо министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Според правилата на ЕС изплащането на субсидии за тютюнопроизводство трябваше да приключи още до 2010 г., като междувременно държавата подпомогне хората да се пренасочат към други дейности или земеделски култури, каза той по БНТ.

Според него явно това се е оказала трудна задача за правителствата, щом като са предпочели да продължат подпомагането на тютюневото производство. Тази година дори е одобрена най-голямата бюджетна субсидия за бранша - 100 млн. лв.

Само до преди седмица министърът отправяше съвети към стопаните да потърсят алтернативни производства и други източници на доходи, за да не бъде тютюнът единственият им поминък. Като цяло цигарената промишленост в света отдавна е ориентирана към по-рафинираните и леки тютюни и влага все по-малко ориенталски сортове. У нас пък 95% от общото количество, което се произвежда, се пада на ориенталските тютюни, тъй като виреят добре в планинските райони.

Агроминистърът препоръча на тютюнджиите от високопланинските райони, които са 90% от всички заети в сектора, да се възползват през новия програмен период от финансовите възможности за европейско подпомагане по мерки в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Такива според него бяха проектите за екологично поддържане на планински пасища и мери, по проекти за неравностойните райони с неблагоприятни климатични условия, за биопроизводство и др.

Министърът се обърна за помощ по решаването на проблема към еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош и дори успя да се срещне с него в Кишинев. Греков обаче не каза какъв отговор е получил от комисаря, освен че му е предложил тази седмица в Брюксел да се проведе експертна среща. Дали тя се е състояла и какво са обсъждали експертите на нея също не стана ясно.

„От Брюксел не искаме пари, а само да се промени референтният период на държавно субсидиране“, отсече министърът. Той предлага вместо досегашните референтни 2008, 2009 и 2010 г., още от тази година разпределението на тези 100 млн.лв. Между стопаните да става на база проиведени количества през последните три години – 2011, 2012 и 2013 г. По негово мнение това ще бъде най-справедливото, най-точното и най-близкото до истинската бройка на хората, които произвеждат тютюн в момента. Количествата, заявени до 2010 г. не са актуални вече, категоричен е Греков. По негови данни около 15% от заявените субсидии не отиват при реални, а при бивши производител, които не се занимават вече с тютюн.

тютюнопроизводство
алтернативи
Димитър Греков
По статията работи: