НАЧАЛО » българия

Тютюнджийте отново излизат на бунт заради ниските изкупни цени

Утре стопаните от Неврокопско ще блокират пътя за Гърция към Драма

fb
3E news
fb
09-01-2014 03:35:00
fb

Близо 3000 производители на ориенталски тютюни от 70 села в община Неврокоп се вдигат утре на бунт срещу ниските изкупни цени на суровината в сравнение с миналогодишната реколта. Стопаните предупредиха, че ще блокират за два часа от 14.00 часа утре международния път за Гърция край гоцеделчевското с. Господинци. Крайните им действия се подкрепят от кметовете на Неделино, Сатовча, Гърмен и др.

Те заплашват, че ще запалят готовите бали с тютюн, но няма да го дадат на фирмите-изкупвачи за мизерната цена от 4,80-5,50 лв. За килограм. Миналата година реколтата не беше със сегашното високо качество, но се изкупуваше между 7-7,50 лв. за килограм. Освен това от близо 70 населени места в Неврокопски якрай, в които се отглежда тютюн, търговците са посетили едва 3-4.

Хората са убедени, че забавянето на изкупната кампания с повече от два месеца е в резултат на картелна договорка между търговските компании, с които са сключили договори за предаване на суровината. Миналата година кампанията стартира още през ноември и фермерите на практика от 15 месеца не са имали никакви доходи.

 

тютюнопроизводители
протести
изкупна кампания
изкупни цени на тютюна
блокади
По статията работи: