НАЧАЛО » българия

Търсят се пари за заплати на работниците в Мини Марица изток

Средствата за заплати ще бъдат осигурени от Националната електрическа компания /НЕК: и държавния ТЕЦ "Марица изток 2“

fb
3E news
fb
17-08-2015 01:21:00
fb


Ще бъдат осигурени необходимите средства за заплати на работниците в "Мини Марица-изток". Това заяви по БНР изпълнителният директор на въгледобивното дружество Андон Андонов по повод на изказаните наскоро от КНСБ притеснения, че работниците ще останат без заплати. Сумите ще бъдат изплатени по график, което означава на 25-о число на този месец и дотогава необходимите за целта средства ще бъдат намерени, категоричен е Андонов пред БНР.

Средствата за заплати ще бъдат осигурени от Националната електрическа компания /НЕК/ и държавния ТЕЦ "Марица изток 2“, уточни Андонов.

От  държавния ТЕЦ ще преведат директно пари на "Мини Марица-изток" за получени въглища, докато парите от НЕК ще дойдат през двата американски ТЕЦ-а в комплекса - "Ей И Ес Гълъбово Марица Изток 1" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". В момента те дължат на въгледобивното предприятие около 350 млн. лв., обяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров. Тези задължения се натрупаха заради неплащането от страната на НЕК към двете частни централи. Към момента НЕК дължи на американските ТЕЦ над 700 млн. лева, поради което те не могат да се разплащат с доставчиците си, включително с мините.

Поне 50 млн. от обещаната сума трябва да постъпят по сметките на "Мини Марица-изток" до 23 август, за да не се забавят заплатите на работниците там, смята още той. В същото време обаче НЕК не се е разплатила с американските централи. За да го направи, в момента компанията води преговори за заем в размер на 800 млн. лв. с Българската банка за развитие. След като получи средсвтата, НЕК ще се разплати с US ТЕЦ-овете, а те от своя страна – с мините.

Мини Марица Изток
задължения
несъбрани вземания
По статията работи:

Галина Александрова