НАЧАЛО » българия

Търговското споразумение между ЕС и САЩ подновява дебата за шистовия газ

fb
3E news
fb
07-03-2014 11:08:00
fb

Темата за шистовия газ продължава да предизвиква спорове в обществото и България. Заплашена от новата криза заради ситуацията в Украйна, страната ни може да използва този коз, който да се ползваме при преговорите с Русия за доставка на природен газ. На обратния полюс е мнението на екологичните организации, които без да отчитат икономическите и политически реалности продължават да настояват за пълен мораториум връху проучванията и добива на шистов газ. Търговско споразумение между ЕС и САЩ заплашва тайно да отвори пътя за експанзия на добива на шистов газ по метода фракинг в Европа и САЩ. Това показва нов доклад , публикуван в четвъртък, съобщиха от екоорганизацията "За Земята". Като част от споразумението, по което в момента се водят преговори, енергийните корпорации ще получат правото да завеждат частни дела срещу правителства, ако тези правителства се опитат да регулират или забранят метода фракинг и опасния добив на неконвенционални изкопаеми горива.

Четвъртият кръг от търговските преговори между ЕС и САЩ ще се проведе следващата седмица в Брюксел (от 10 до 14 март). Ако бъде приета, една от клаузите в споразумението, позната като механизъм за „уреждане на спорове между инвеститор и държава”, би предоставила на компаниите специални права да предявяват иск за обезщетение в частни съдилища, ако смятат, че инвестициите им (включително бъдещите печалби) са  намалени в следствие на дадена регулация или политика.

Подобна клауза значително би затруднила въвеждането на забрана или строги регулации за добива на шистов газ и други неконвенционални изкопаеми горива по метода фракинг,  тъй като държавите ще са застрашени с плащане на милиони под формата на обезщетения въпреки налични доказателства за екологични вреди от  фракинга и/или съпротивата на обществото. В по-широк контекст  е вероятно клаузата  да подкопае усилията на правителствата за справяне с промените в климата и намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, твърди се в доклада.

Според Антоан Симон, координатор кампании за шистов газ в Приятели на Земята – Европа. „Предоставянето на повече права на компаниите по силата на търговското споразумение между ЕС и САЩ би подкопало нарастващата европейска съпротива срещу фракинга. Не трябва да се дава власт на енергийните компании да оспорват демократично приети закони и права, които предпазват околната среда и здравето на гражданите. Казано по-просто, това поставя печалбите над хората, над деморацията и над планетата.”

Много държави-членки на ЕС в момента правят оценка на рисковете за околната среда и общественото здраве от добива на шистов газ, както и другите видове неконвенционален газ и петрол.

Някои компании вече са използвали подобни специални инвеститорски права, заложени като клаузи в други споразумения за свободна търговия, за да оспорват  нормативни актове, които защитават гражданите и околната среда. Въз основа на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA) между САЩ, Канада и Мексико, американската енергийна фирма Лоун Пайн Ризорсис  води съдебно дело срещу Канада за 250 милиона щатски долара, след като провинцията Квебек въвежда мораториум върху фракинга.

 „Скандалният случай с делото  Лоун Пайн показва, че в резултат на търговски и инвестиционни договори,  политиките в обществен интерес са уязвими пред агресивните съдебни действия на корпорациите. Само въпрос на време е европейските и американски общности, които обмислят доводите за и против метода фракинг, да усетят притискащата съдебна хватка, когато заговорят открито срещу фракинга.”, коментира Илана Соломон, директор на програмата за отговорна търговия в Сиера Клуб, най-голямата обществена природозащитна организация в САЩ,  

В ЕС нарастващите разногласия относно търговските преговори между ЕС и САЩ  принудиха Европейската комисия временно да спре преговорите по главата, касаеща инвеститорските права, и да обяви обществено допитване по въпроса, което се очаква да започне този месец. Въпреки това Комисията вече е обявила, че не желае да се откаже изцяло от въвеждането на спорните корпоративни права, а по-скоро да ги реформира. Предложеното търговско споразумение между ЕС и Канада, което е почти финализирано, също предвижда въвеждане на подобни права за компаниите. Включването на този механизъм в споразумението между ЕС и САЩ би му дал безпрецедентно поле на действие.

Много неправителствени организации, както в Европа, така и в САЩ, са крайно обезпокоени и призовават ЕС и САЩ да не въвеждат  спорната система за „уреждане на спорове между инвеститор и държава” в търговските споразумения, включително в почти завършеното споразумение между ЕС и Канада.

"Нито една голяма компания обаче няма да инвестира в България стотици милиони долара при огромен риск, защото забраната върху използването на технологии за интензификация на добива, което е рутинна практика почти по целия свят, на практика блокира разработването на ресурсите и вдига границата на рентабилността до забранително високи равнища", смята обаче енергийният експерт Илиян Василев.

фракинг
добив на шистов газ
споразумение между ЕС и САЩ
забрана за добив на шистов газ
За Земята
По статията работи: