НАЧАЛО » българия

Търговец на енергия: България е с голям потенциал за износ на ток към пазарите на Гърция и Турция

fb
3E news
fb
13-05-2015 01:37:00
fb

България има голям потенциал за износ на електроенергия към съседните държави и в частност на турския и гръцкия пазар. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на „Смарт Енерджи Трейд“ Тодор Георгиев. Днес компанията кандидатства за издаване на лицензия за търговия с електрическа енергия, както и за включване в балансираща група.

По думите на Георгиев България е с голям потенциал за износ към пазара на Турция. Той припомни, че в момента в Турция се изграждат АЕЦ, но те ще влязат в експлоатация след няколко години, а дори и тогава района в страната около Черноморието и в близост до българската граница ще има голяма нужда от електроенергия, тъй като турската икономика се развива много бързо.

„Смарт Енерджи Трейд“ произвежда електроенергия основно от ВЕИ, в частност фотоволтаични централи, като в България те са 9, а около 50 малки са на няколко гръцки острова. Общата мощност която произвежда компанията, заедно с партньори е около 24МВт, обясни Георгиев. Повечето от мощностите в България са въведени в експлоатация през 2010 г.- 2011 г. „Може да изнасяме не само собствено производство, но и от НЕК, чрез участие в търгове“, обясни Тодоров. По думите му цената на произведената електроенергията от фотоволтаични централи в България е атрактивна за определени часови пояси в Турция. Добри са перспективите и на гръцкия пазар, обясни бизнесменът. В отговор на въпрос на 3eNews за намерението такаса „задължение към обществото“ да се включи в цената за износ, Георгиев каза, че тя трябва да е балансирана, да е такава, че да е изгодна за износа.

Малко по-късно в коментар пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов сподели, че вероятно таксата ще остане, но ще е с две стойности – една по-редуцирана за износа и друга за вътрешните потребители.

 

Смарт Енерджи Трейд
ВЕИ
фотоволтаици
износ на ток
По статията работи:

Маринела Арабаджиева