НАЧАЛО » българия

Туск: „Северен поток 2“ ще концентрира доставките на газ за Европа в един доставчик по един маршрут

fb
3E news
fb
18-12-2015 06:20:00
fb

Проектът „Северен поток 2“ е бил обсъждан на срещата на държавните лидери в ЕС, но решението за него трябва да вземе Европейската комисия, която вече даде оценка, че той ще увеличи енергийната зависимост на ЕС от руския газ, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция, предаде РИА Новости.

„Северен поток 2“ беше обсъждан. Ние всички сме съгласни, че всякаква нова инфраструктура трябва изцяло да отговаря на всички цели на енергийния съюз, в частност по съкращаването на енергийната зависимост, диверсификация на доставчиците, източниците и маршрутите на доставки, което е особено важни в контекста на „Северен поток 2“, каза той. По димите му, проектът трябва изцяло да съответства на изискванията на трети енергопакет на ЕС и всички съответстващи закони в ЕС.

„ЕК оцени: ако „Северен поток 2“ бъде създаден, той ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик и ще концентрира 80% от доставките на руски газ по един маршрут. Това ще доведе до доминираща позиция на „Газпром“ на германския пазар, увеличавайки делът му до над 60%“, каза още Туск.

Северен поток 2
Доналд Туск
По статията работи:

Галина Александрова