НАЧАЛО » българия

Три мерки предлага ГЕРБ за решаване на проблемите на НЕК

fb
3E news
fb
18-03-2014 07:26:00
fb

Три мерки за излизане от кризата в енергийния сектор предложи днес депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Той припомни, че от една година се говори за проблемите в сектора и НЕК се намира в катастрофална ликвидна криза. „Предлагаме да се възстановят дадените 193 милиона лева за Южен поток-България. Средства там не са необходими. Тези средства трябва по най-бързия начин да се върнат в НЕК”, каза Добрев, цитиран от агенция „Фокус“.

От ГЕРБ ще предложат на управляващите да започнат да продават гаранциите за произход на производството на зелена енергия. По този начин могат да бъдат осигурени допълнителни 150 милиона лева в обществения доставчик. Третата мярка, която предлагаме, е свързана с цената за пренос и износ на електроенергия. Цената за пренос на износителите бе намалена от 34 лв. на 6 лв. с мотива, че ще се увеличи експорта“, припомни Добрев. Ако таксата бъде върната на 26 лв. ще се получат допълнително е над 100 млн. лв.“, смята депутатът. Той поясни, че тези мерки нямат никакво отношение към крайната цена на електроенергията. Според него в дългосрочен план само тези мерки няма да бъдат достатъчни, защото дефицитът в енергетиката е над 1 милиард лева. Народният представител заяви, че ГЕРБ отново ще предложи на парламента състава на ДКЕВР да бъде избиран с две трети от депутатите.

Малко по-рано депутатите от партията се срещнаха и с представители на Българската ветроергийна асоциация и Българската фотоволтаична асоциация. От организациите заявиха, че чрез атаките срещу сектора им ще бъдат унищожени инвестиции за милиарди евро и ще бъдат загубени над 10 хиляди действащи работни места. Освен това ще бъде накърнена репутацията на България като надеждна дестинация за чуждестранни инвестиции за години напред. Представителите на двете асоциации определиха паническите действия на правителството в сектора като признание за колапс на българската енергетика. В интерес на потребители, от сектора поискаха спешни мерки чрез преструктуриране и оздравяване на енергийния сектор и формирането на Енергиен борд, в лицето на авторитетни международни финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка и Европейската комисия, който да окаже финансовата и структурна подкрепа. Двата бранша поискаха и назначаването на външен професионален мениджмънт на БЕХ и НЕК, както и гаранции за политическа независимост, безпристрастност и професионализъм на ДКЕВР. От своя страна изразиха готовност за равнопоставен диалог между всички участници в енергийния сектор, който да гарантира спешни мерки за оздравяването на енергийния сектор.

мерки
НЕК
финансово състояние
ГЕРБ
Делян Добрев
По статията работи:

Георги Велев