Томислав Дончев: Политиците да кажат имали ли са отношения с кандидат-купувачи на ЧЕЗ

Медиите в Чехия за обрата в сделката и политическата буря около продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България

Източник: БГНЕС

„Всички водещи политици трябва да изяснят дали имат отношение или разговори с някой от отпадналите кандидат-купувачи на ЧЕЗ”. За това призова в ефира на предаването „Здравей, България” на NOVA ТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Изказването му е по повод оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, подадена заради това, че се познава със собственика на "Инерком", която купува бизнеса на ЧЕЗ в България.

Вицепремиерът каза още, че при вчерашната среща на Върбакова с премиера и министри е станало ясно, че купувачът на ЧЕЗ ще ползва кредитно финансиране от „добре известни международни банки с безупречна репутация”.

Във връзка с намерението на държавата да изкупи мажоритарния дял от ЕРП-то Дончев увери, че ако се стигне до споразумение, властите ще бъдат „безкрайно внимателни, разходвайки ресурс по тази операция”.

„Непремерените действия в тази ситуация могат да ни излязат много скъпо в буквалния смисъл на тази дума. Паралелно с това държавата да контролира по-добре сектора, трябва да довършим и либерализацията на енергийния пазар”, каза още вицепремиерът.

Ние не продаваме нищо, продава чешката страна

Никой от правителството не знаеше изхода по сделката за продажбата на ЧЕЗ, обясни министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите в четврътък.

"Ние не продаваме нищо, продава чешката страна. Тя продава активи на територията на България, които са стратегически за България. Българското правителство не е могло да има никаква роля в тази сделка. Тази сделка ескалира много напрежение, което е преувеличено, според мен", заяви Петкова.

Напрежението, което ескалира придобива застрашителни размери и премиерът Борисов нямаше друг ход, освен да проведе разговори, да се обсъди българската държава да има контролно участие по отношение на активите на ЧЕЗ, каза още Петкова. По нейните думи създалото се напрежението е било изкуствено акумулирано.

„Почтен човек съм. През целия си живот съм работила за това да се спазват интересите на държавата и да се спазват законите. Мое задължение беше да кажа, че познавам тези хора, когато стана ясно кой е купувачът. Представям си какъв щеше да бъде потокът от упреци към мен и правителството за оказване на натиск, ако не я бях подала“, заяви още Теменужка Петкова.

Цената на тока не зависи от собственика на ЧЕЗ

„Един от балоните е, че едва ли не цената на тока зависи от ЧЕЗ, а това не е вярно. Има приватизационен договор, който ще продължи да важи. ЧЕЗ единствено формира цената на два компонента – разпределение и пренос, не е цената на тока”, заяви по бТВ зам-председателят на енергийната комисия Валентин Николов /ГЕРБ/.

Според него чешкият премиер Андрей Бабиш няма как да се меси в комисията, която е избирала кой да бъде победител. „До последно от чешката компания бяха казали, че в четвъртък ще решат дали въобще да продават дялове и ако ги продават – на кого”, подчерта Николов.

КЕВР - беззъб регулатор заради проваления Закон за енергетиката

Според проф. Валери Димитров от Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание драмата, която се разиграва във връзка със сделката за ЧЕЗ, е резултат от провала в Закона за енергетиката. "Това е един провален закон с огромни дефекти. Той не е въвел разрешителен режим за придобиване на дялово участие. Съответно КЕВР е един беззъб регулатор, който не може да контролира акционерите в ЕРП-тата”, заяви проф. Димитров.

КЕВР няма надзорната и разрешителна власт, която имат БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН) и това е огромният проблем. Ето защо е беззъб регулатор. Законът не въвежда този разрешителен режим и за мен това е нормативен провал. Резултатът от това е, че сега държавата трябва да купува едва ли не дялово участие, за да контролира нещата, коментира още проф. Валери Димитров.

По думите му държавата трябва незабавно да измени Закона за енергетиката и да се въведе разрешителен режим за придобиване на дялово участие в енергийни дружества. КЕВР да разрешава придобиването, което да се приложи и по висящия казус с ЧЕЗ.

„Докато няма сделка, нашите институции реално нямат основание да се самосезират по сделката за ЧЕЗ. Както банковото дело, така и енергетиката са особени дейности, поради което се регулират от няколко закона. В този смисъл законът дава достатъчно основание на регулатора да контролира всички дейности и има много мощен инструмент да отнеме лиценз. Но това става след, а не преди”, е мнението на енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Тази сделка ще бъде изключително сложна, но ходовете, които бяха направени, първо трябваше да погасят напрежението в обществото”, на мнение е проф. Атанас Тасев.

Медиите в Чехия за политическата буря около сделката в България

Обществеността в България следи с напрежение развитието на ситуацията около продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ, която се променя всеки ден, пише днес пражкият "Лидове новини", цитиран от БТА. Става въпрос за доставката на електроенергия за около три милиона потребители, която трябва да бъде извършвана от българската фирма "Инерком".

Бойко Борисов е обявил вчера публично намерението на държавата да поеме контролен пакет от дяловете в "ЧЕЗ-България", които ЧЕЗ ще продаде на "Инерком". По данни не "Лидове новини" българският премиер е споменал за това намерение пред чешкия си колега (в оставка) Андрей Бабиш по телефона още в сряда вечерта. В хода на общо петте телефонни разговора между двамата премиери Бабиш бил казал, че най-многото, което може да направи неговото правителство, е да съдейства за организирането на среща между държавната ЧЕЗ и "Инерком" с участието на българския кабинет.
    
Друг чешки вестник - деловият "Хосподаржске новини" - също изтъква факта, че в ситуацията около продажбата на дъщерната фирма на ЧЕЗ в България отново е настъпила промяна. Премиерът Борисов обяви вчера, че държавата може да изкупи дялове от електроразпределителното дружество - възможност, която досега той отхвърляше.  
   
"Имаме подписан договор, но ще видим какво ще ни предложи "Инерком"", цитира вестникът Ладислав Кржиж, говорител на ЧЕЗ. При подписването на договора за покупко-продажба в петък българската компания е внесла в банка пет милиона евро (127 млн. чешки крони) невъзвръщаем депозит като гаранция, че ще плати договорената цена. Засега не е ясно какъв дял от бизнеса на "ЧЕЗ-България" иска да купи правителството в София, пише "Хосподаржске новини".
    
Бизнес изданието подчертава, че след подписването на договора преди седмица се е разразила политическа буря в България, като Борисов казал, че възприема всичко това като атака срещу себе си и своето правителство.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари