НАЧАЛО » българия

"Уестингхаус" обяви 39 лв. на мВтч производствена себестойност на тока от 7-и блок

Американската компания представи подробности около проекта си

fb
3E news
fb
11-09-2014 10:38:00
fb

След подписаното акционерно споразумение между американската компания „Уестингхаус“ и АЕЦ „Козлодуй“ за строителството на 7-и блок преди месеци, вчера бе проведена среща на представители на компанията с определен кръг хора и малък брой медии. На избраните да присъстват са били представени подробности около бъдещия енергоблок, ако той бъде построен.

Производствената себестойност на тока от 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, след неговото евентуално изграждане, ще е 39 лева за мегаватчас, обявиха от компанията. Това изглежда приемливо, след като средната производствена цена на тока от АЕЦ "Козлодуй" в момента близо 50 лв. за мегаватчас, коментират експерти.

Още повече, че представеният от ръководството на Уестингхаус проект предвижда изплащането на инвестицията в него да стане за 15 години. "Дори прогнозата ни да претърпи корекции и срокът на възвращаемостта да се удължи малко, например на 17 години, пак остават 40 години, през които България ще получава вече по-евтин ток от изплатилата се мощност", коментираха представители на американската компания.

Друг е въпросът, че в посочената производствена себестойност на блока на Уестингхаус не е включена цената на финансовия ресурс - лихви по кредити, компонента политически риск, такси и др., изграждането на допълнителна съпътстваща инфраструктура - транспортна, за присъединяване към националната електромрежа, хранилища за каткосрочно и дълго съхраняване на употребеното ядрено гориво и разходите за извеждането му от експлоатация.

Според изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, реалната цена на новата ядрена мощност ще бъде около 90 лв./мгвтч, информира в. „Труд“.

В момента цената на тока, произвеждан от руските 5-и и 6-и блок, се продава на обществения доставчик НЕК по 15,3 лв./мвтч за регулирания пазар без ДДС и 22 лв. за разполагаемост без ДДС, съгласно последното решение на ДКЕВР. В същото време цената на тока, който централата продава на свободния пазар,  започва от 62 лв./мвтч и расте в зависимост от постигнатите договорености с консуматорите главно от индустрията. Съоръженията обаче са изплатили вложенията си и заради това АЕЦ-а може да си позволи тези цени.

Подписаното споразумение по никакъв начин не ангажира българската държава с него, е заявил Майкъл Кирст, вицепрезидент на компанията, който отговаря за Европа, Близкия изток и Африка по време на срещата. Той обаче не е уточнил дали страната ни ще трябва да изплаща неустойки на американското дружество в случай, че се провали строителството.

Всъщност идеята да се диверсифицират доставките на ядрено гориво или страната ни да има други производители на оборудване е добра и би трябвало да се работи в тази посока. Но преговори трябва да се водят по една по-прозрачна и водеща до най-добър ефект от гледна точка на технилогични характеристики, безопасност на експлоатацията и цена - както като стойност на инвестицията, така и като цена на електроенергията, която ще се произвежда от бъдещата централа.

Нормална търговска практика е да се разгледат предложенията на всички участници на пазара и след като българското правителство и експертната общност направят анализ кое е най-изгодното, тогава да се премине към строителство на ядрения обект. В нашия случай нямаше процедура с възможност за избор между технологии и цени. От самото начало се водят преговори с една компания, а за обществото и до момента не е ясно какви са ползите за енергетиката, за индустрията и за страната като цяло от реализирането на именно този проект, на каква база са отчетени тези ползи и в сравнение с какви други технологии и ценови равнища, какви са потенциалните рискове и  разполага ли страната ни с необходимия капацитет - експертен, кадрови, финансов и технологичен, за да ги идентифицира и управлява по най-добрия начин.

На срещата е била е потвърдена отново цената на строителството на 7-и блок - 5,3 млрд. долара. В нея обаче не са включени ескалационните индекси, благодарение на които цената се вдига с поне още 1 млрд. долара, коментираха експерти.

Ако се постигне съгласие от двете страни, България трябва да влезе в проекта със 700 млн. долара кеш, а „Уестингхаус“ с 300 млн. долара. Това е стойността на доставката на оборудването, проектирането и подготовката на площадката, е записано още в споразумението. Срокът за постигане на финансовите договорки е 2017-2018 г. Това значи, че тези 700 млн. долара трябва да бъдат платени при следващия български кабинет. За самото строителство АЕЦ „Козлодуй“ трябва да осигури остатъка до 5,3 млрд. долара. Строежът трябва да приключи през 2024-2025 г., което е забавяне от първоначалните планове за 2021 г.

Очаква се България да придобие 100% от собствеността, приходите и печалбите на новия блок. Той ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години, уверяват от компанията. До момента обаче все още никъде в света няма действащ такъв енергоблок, който да бъде използван за референтен и да се знае как работи той.

Подписаното споразумение не съдържа клаузи за държавна помощ. Но американската страна твърди, че й е необходима правителствена подкрепа и одобрение. Източници на 3eNews обясниха, че за момента „Уестингхаус“ предпочита да получи държавни гаранции за изграждането на ядрената мощност. Такъв е и принципът на работа на финансиращата банка – американската „Ексимбанк“.

Акционерното споразумение за новата мощност предвижда още България да не преговаря за строежа на 7-и блок с никоя друга компания освен с „Уестингхаус“.

Още 30 млн. долара за ново складиране на отработеното ядрено гориво

Отработеното и свежото ядрено гориво от новия реактор ще се складират у нас, но за тях за момента не е ясно каква инфраструктура и нови хранилища ще трябват. Около 30 млн. долара ще са необходими за по-голямо хранилище за отработено ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" след пускането в експлоатация и на 7-и блок. Освен това експертите са категорични, че не е възможно в едно хранилище да се съхранява руско и американско ядрено гориво.

Припомняме, че подписването на акционерното споразумение предизвика скандали в българското общество като бе подписано в последните часове на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Тогава управляващите, АЕЦ „Козлодуй“ и енергийното министерство три дни мълчаха по темата и не обясниха, че има такъв договор. Ден след подписването му атомната ни централа и „Уестингхаус“ се престрашиха да обявят, че има договор и дори публикуваха части от него.

Над 50% от оборудването на новия VII блок в АЕЦ "Козлодуй", който ще се изгражда по американската технология AP-1000, ще бъде произведено и доставено от български предприятия.

АЕЦ "Козлодуй"
Уестингхаус
акционерно споразумение с Уестингхаус
цена на електроенергията
По статията работи:

Георги Велев