Тодор Попов, кмет на Пазарджик: Няма нарушения на договора за соларния парк на Върбакови

Кметът заяви, че ще търси съдебна отговорност от всеки, който разпространява фалшиви новини

Източник: БГНЕС

Договорът за соларния парк на фамилията Върбакови край пазарджишкото село Априлци не е нарушен и на този етап няма основание да се търсят неустойки за 1 милион евро. Това каза кметът на Пазарджик Тодор Попов, цитиран от БНР, в отговор на обвиненията  за безстопанственост от страна на Антикорупционният фонд, според които фирмата не е изпълнила ангажиментите си, а общината  умишлено е ощетена,  като не е защитила правата си.

Тодор Попов поясни, че договорът с фирмата на Върбакови за изграждането на соларен парк с мощност 50 мегавата е анексиран при форсмажорни обстоятелства. Причината е, че малко преди да започне изграждането на соларния парк, държавата е наложила мораториум върху присъединяването на всички ВЕИ централи над 30 мегавата. Преди две години бе променен и законът за енергетиката. Това е наложило корекцията в движение. Кметът описа ситуацията, в която са изпаднали при тези обстоятелства инвеститорът и общината:

"Ние все едно да разрешим на някой да си построи тераса, да му дадем всички неща, той да си е платил всичко и така нататък, в един момент държавата да каже - ами за един период от време спираме да узаконяваме тераси. Така, че договорът с анекса, който сме подписали, беше до края на 2020 година. Ако тогава няма промяна в регулациите, тогава вече ще преценим как да постъпим".

Тодор Попов заяви, че ще търси съдебна отговорност от всеки, който разпространява фалшиви новини.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари