Тимерманс: Много от нашите граждани са на мнение, че вече не контролират собствената си съдба. Трябва да променим това

Франс Тимерманс
Източник: БГНЕС

Ние не живеем по-близо в обществата и нациите си, нито пък се сближаваме отделните държави в ЕС. Трябва да поправим този проблем. Това заяви първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс на Срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (Председателски КОСАК), която се провежда в София, предаде БГНЕС.

Да, пред нас има много предизвикателства. Най-напред трябва да видим какво се случва в света около нас и после - какъв трябва да бъде нашият отговор и реакцията в оставащото време от мандата на ЕК и ЕП, подчерта Тимерманс.

Първият заместник-председател на ЕК коментира, че сме по средата на 4-тата Индустриална революция. Той е убеден, че начинът, по който е организиран светът, ще се преобърне с главата надолу. „Това става в целия свят по едно и също време. Това е първата индустриална революция в човешката история, която засяга всички държави едновременно. Никой няма да остане недокоснат“, смята Тимерманс.

Той посочи, че живеем в геостратегическа среда, която ни представя пред нови предизвикателства - „една американска администрация, която има по-различно виждане за света, от всяка друга американска администрация, по отношение на международната стабилност”. „Един европейски контекст, който представя редица предизвикателства, като имаме предвид несигурността, която ни обгражда. Тук отново нещата са взаимосвързани. Това, което става с околната среда, е свързано с това, което става с миграцията. Това, което става с миграцията и околната среда, е тясно свързан с геостратегическия избор, който се прави. Това е светът, в който живеем”, обобщи първият заместник-председател на Европейската комисия.

„Ние не живеем по-близо в обществата и нациите си, нито пък се сближаваме отделните държави в ЕС. Трябва да поправим този проблем. Смятам, че ако комбинираме тези елементи, предизвикателствата, които се представят от останалата част от света и неизпълненото обещание за сближаване, което подкопава подкрепата за европейската политика, и политиката като цяло в държавите-членки. Това са проблеми, които трябва да решим“, изтъкна Франс Тимерманс.

По неговите думи един от печелившите девизи в Брекзит, е бил "да си върнем контрола". „Това е въпрос, който не е ограничен до Великобритания. Много от нашите граждани са на мнение, че вече не контролират собствената си съдба. Как да представим Европа пред тях като инструмент, който ще им позволи да си върнат контрола върху собствената си съдба, как да направим така, че Европа да не се плаши толкова много от бъдещето“, коментира Тимерманс. Той подчерта, че само ако прегърнем бъдещето, може да продължим напред към него. „Ако сме толкова влюбени в едно митологично минало, ще пропуснем възможността да създадем едно по-добро бъдеще за нашите деца и внуци. Трябва да направим така, че сближаването да се превърне в истинска реалност”, призова зам.-председателят на ЕК.

Той обърна внимание и на темата с миграцията, която определи като важен въпрос, който трябва да бъде разгледан в дълбочина. „Изразявам несъгласие с онези, които казват, че релокацията се проваля като инструмент. Много от държавите членки поеха отговорността си в тази област, изпълняват задълженията си. Така, че не е коректно да се представя релокацията като провал. Почти деструктивно е да кажем, че релокацията, е най-важният инструмент, който може да ползваме в миграционния въпрос. Това е един много малък елемент от много по-голяма и всеобхватна стратегия. Важен елемент е в ситуация, когато имаме обостряне на кризата“, заяви Франс Тимерманс.

Той сподели, че не иска ЕС да се връща към ситуация, когато държавите-членки, ако са изправени пред огромен миграционен проблем, не могат да разчитат на солидарността на останалите страни. „Поради тази причина не сработи Дъблинската система. Това доведе до необходимостта от преработване на политиката, която е свързана с миграционния проблем в Европа. Трябва да се възползваме от времето, оставащо в този мандат, да оправим тази политика“, посочи Тимерманс.

Той е убеден, че Европа трябва да помага хората да остават в своите страни чрез развитие, върховенство на закона чрез всички елементи, които правят обществото по-справедливо и карат хората да остават в страните си, а не да търсят възможности другаде. Това трябва да бъде част от миграционната политика, вярва зам.-председателят на ЕК. Според Франс Тимерманс трябва да има споразумение какво да стане, ако възникне отново мигрантска криза и да не се оставя възможност на страните да казват, че няма да бъдат солидарни.

Ако солидарността като принцип на ЕС се подложи на съмнение, всички ще бъдем много губещи, убеден е първият заместник-председател на Европейската комисия. „Ние разбираме, че, когато зависим от нашия съсед, това не означава, че трябва да се страхуваме, че това е източник на насилие, страх. Да разчитаме на нашия съсед означава източник на доверие, сила и просперитет. Това ще трябва да направим Европа през следващите няколко месеца“, очерта Тимерманс. Той пожела на българското председателство успех в този изключително период от време. „Изразявам пълното доверие и убеденост на ЕК в способността на българското председателство, да бъде едно от най-успешните председателства в мандата на настоящата Комисия“, категоричен бе Франс Тимерманс.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари